Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7373679 www.bgdnes.bg

"Света София" -осмото чудо на света

сманци, кръстоносци и земетресения я разрушават 

Император Юстиниан я строи, иска най-големия и велик храм в историята 

Църквата "Света София" в Истанбул повече няма да бъде музей, а отново ще бъде превърната в джамия.

Реклама

Това обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, който не се трогна от международните критики към него заради решението му.

"Света София", която историците наричат "осмото чудо на света", има драматична история - 916 години е християнска църква, след това османците я превръщат в джамия, когато превземат Константинопол. Храмът преживява земетресения, чужди набези, поругавания...

На мястото на светата обител през вековете има общо три църкви, като последната е тази, която е съхранена в наши дни.

Първият храм е известен като Голямата църква, тъй като е по-голяма от всички дотогавашни църкви в Константинопол. Осветена е на 15 февруари 360 година при управлението на император Констанций II. Светата обител е построена в близост до изграждания по това време императорски дворец и става патриаршеска катедрала на Константинопол. Опожарена е по време на бунтовете в Константинопол, които започват, след като императрица Елия Евдоксия прогонва от града патриарх Йоан Златоуст на 20 юни 404 година.

Втората църква е построена по заповед на император Теодосий II, който я освещава на 10 октомври 415 година. Базиликата с дървен покрив е строена от архитекта Руфин. Сградата е разрушена изцяло от пожар по време на потушеното от Юстиниан I въстание Ника на 13-14 февруари 532 година. Няколко мраморни блока от втората църква са оцелели до наши дни, включително релефи на 12 агнета, символизиращи дванадесетте апостоли.

Реклама

На 23 февруари 532 година император Юстиниан I решава да построи трета и напълно различна сграда, по-голяма и величествена от своите предшественици. Това е и сградата, която познаваме в наши дни. Юстиниан избира за нейни архитекти физика Исидор от Милет и математика Антимий от Трал, но Антимий умира още през първата година на начинанието. Колони и други мраморни блокове са доставени от цялата империя по Средиземно море.

Императорът си поставя много амбициозна задача - да се създаде най-големият и велик храм в историята. За целта не са пестени средства и църквата е завършена в изключително краткия период от 5 години под зоркия контрол на самия Юстиниан. На строежа работят над 10 хиляди души. Цялата вътрешност на църквата е облицована със златни мозайки и скъпи видове мрамор. Строежът й изпразва имперската хазна.

При осветяването на църквата на 27 декември 537 година, извършено от императора и патриарх Мина, според преданието Юстиниан изрича думите: "Соломоне, аз те надминах!", имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. В продължение на почти хиляда години "Света София" е най-голямата църква в света и все още е четвъртата по площ на земята, като още съвременниците на строежа я признават за изключителен паметник на архитектурата.

Земетресения през август 553 г. и декември 557 г. предизвикват напукване на главния купол и източния полукупол. Главният купол е напълно разрушен от земетресение на 7 май 558 г., като при падането си унищожава амвона и олтара. След тежкото земетресение на 25 октомври 989 година, при което се разрушава западната дъга на купола, император Василий II Българоубиец възлага възстановителните работи на арменския архитект Тиридат, който работи 4 години по светата обител.

При превземането на Константинопол от Четвъртия кръстоносен поход през 1204 година катедралата „Света София“ е ограбена от кръстоносците и много ценни предмети с религиозно и историческо значение са унищожени или откраднати. Разрушени са златните и сребърни обкови на иконостаса и вратите, а самият храм е поруган.

Константинопол е превзет от османците на 29 май 1453 година. Спазвайки обичая, султан Мехмед II оставя града на разположение на войската си в продължение на три дни. "Света София" е тежко засегната от разграбването на града, тъй като завоевателите смятат, че там се съхраняват най-големите съкровища. Малко след пробива в защитата на града нападатели стигат до църквата и разбиват нейните врати. По време на обсадата сградата служи за убежище на много хора, които не могат да участват в битката и които са избити или превърнати в роби при ограбването на църквата. Когато султан Мехмед влиза в сградата, той решава тя незабавно да бъде превърната в джамия. По време на Османската империя са поставени и минаретата. Едно от тях пада след земетресението през 1509 г., но след това е възстановено.

През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.

Кръстена е на Христос

Въпреки че е наричана "Света София", църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия. Това е Божествената страна на Иисус Христос. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.

Пази Свещения граал?

Легенди разказва, че Свещеният граал е скрит именно в църквата "Света София". Според мита при влизането на османците в Константинопол тече литургия в храма. Когато един от духовниците вижда какво е случва, взема Граала в ръце и изчезва, преминавайки през една от стените. Повече никой никога не го вижда. Затова и се вярва, че някъде в основите е скрит един от символите на християнството. Счита се, че Свещеният граал е чиния, купа, чаша или друг съд, от който пие Иисус Христос по време на Тайната вечеря.

Реклама
Реклама
Реклама