Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7404961 www.bgdnes.bg

Певец лови пъстърва рекордьор

В сърцето на Родопите 

Никога не съм купувал риба от магазина, хвали се Николай Славеев

Рекордна пъстърва е уловена в язовир "Доспат"!

Близо 40-сантиметровата риба е хваната от най-добрия рибар сред фолклорните певци у нас Николай Славеев. Постижението е впечатляващо, тъй като обикновено тези видове са двойно по-къси на дължина, което праща улова в графа "значими трофеи". Много редки са случаите в световен мащаб, когато някои екземпляри пъстърва достигат половин метър.

Изпълнителят не пропуска, когато има свободно време, да хване въдиците и да се отправи към водоем в любимите си Родопи. Така преди няколко седмици застава на брега на язовир "Доспат" и очаква да закачи нещо голямо.

Реклама

"Сутринта започна много слабо и нямаше риба. Но следобед започна да кълве и вече можеше да се похвалим, че има достатъчно", разказа Славеев. Той успява да извади 15-ина парчета, като едно от тях е рекордната пъстърва. Фолклорният певец се снима за спомен с голямата риба и веднага се похвалва пред приятели в социалните мрежи. И похвалите от приятели не закъсняват - "Браво! Голям си майстор!", "Който си го може, си го може" и "Дано винаги да ти е такава слуката".

Не липсват и зевзеци, които се шегуват, че огромната пъстърва е купена от магазина или взета от рибарник. "Не съм купувал риба от магазин през живота си!", хвали се Славеев. И признава, че рибата е достатъчна, за да нахрани с нея семейството и приятелите си.

Певецът, който е известен още като Славея на Родопите, е известен цар на пъстървите и знае как да угоди на капризите им.

53-годишният изпълнител е наследил дарбата си да пее от своя баща Славей Дъсков. От него идва и страстта по лова и риболова.

Певецът не пропуска да каже и няколко думи за Родопите, където е роден. "В самата планина има някаква магия, която зарежда хората със сила. В България навсякъде има фолклор, но родопската гайда и родопската песен масово са харесвани. Когато една песен е създадена в планината, тя е изстрадана и измъчена. Много често е и по действителен случай. Планината разказва за заветите на хайдутите и войните, които са се водили", завършва Славеев.

Реклама
Реклама
Реклама