Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7428366 www.bgdnes.bg

Учени предупреждават: Химикал в хляба води до диабет

Пази продукта от разваляне, в малки дози не е опасен, контрират експерти по храненето

Иво Ангелов

Химикал в хляба води до затлъстяване и диабет!

Това алармираха учени от Харвардския университет (САЩ) след проведени задълбочени изследвания върху хора и животни.

Реклама

Пропионатът се поставя в хляба, за да го предпази от развитието на бактерии и плесен, както и да го задържа повече време в свежо състояние, за да не са разваля. Широко приложение намира също и при консервирането на млечните продукти.

По време на изследванията пропионат е бил инжектиран в мишки. Резултатите били повишаване на активността на симпатиковата нервна система. Това на свой ред довело до увеличаване нивото на някои хормони като глюкагон, норадреналин и на свързващия мастните киселини протеин FABP4. Чернодробните клетки у гризачите произвели по-голямо количество глюкоза. Мишките били засегнати от хипергликемия, която е признак за диабет.

Заключението е потвърдено и от друг лабораторен опит, при който доброволци приели 1 г от химикала. Кръвни проби са им били взети преди храненето, 15 минути след приключването му и на всеки 30 минути в разстояние на 4 часа. Оказало се, че приемът на съдържащи пропионат продукти увеличил производството на хормони, предизвиквайки метаболитни нарушения.

Експерти по храненето в България контрираха, че количествата на пропионата в хляба са твърде малки, за да причинят сериозни поражения върху здравето на хората. Химикалът обикновено се добавя в малки количества, в течна форма и работи на клетъчно ниво, за да се предотврати развитието на плесени и бактерии.

"Има версии, че някои хора са чувствителни към пропионат и консумацията му причинява главоболие. Няма медицински изследвания, които да доказват подобни твърдения. Това не означава, че не е възможно пропионатът да причини главоболие при някои хора, но е трудно да се обвържат двете неща", коментираха експерти.

"България Днес" се свърза за коментар по темата с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите. "Не мога да говоря, в момента съм в чужбина", беше краткият й отговор по телефона.

Реклама
Реклама
Реклама