Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7500393 www.bgdnes.bg

Мумия на малък човек удивлява учени

През юни 1934 г. двама златотърсачи, които търсят ценния метал в планините Сан Педро в Уайоминг, САЩ, се натъкват на малка пещера, заровена дълбоко в дебелата скала. Случайно те се натъкват на изумително откритие - намират добре запазени, но отдавна заровени останки на "малък човек".

Произходът на този човек е загадка. Учените го кръщават Педро, като някои от тях смятат, че останките принадлежат на починало бебе, но тези догадки бързо се опровергават, тъй като кожата му била кафява и сбръчкана, създавайки образа на стар мъж.

Реклама

Други учени са категорични, че малкият човек е доказателство за съществуването на митичната раса Лепрекон, като онези същества споменавани в легендите на местните индианци.

Трети настояват, че Педро е доказателство за съществуването на извънземни същества. За мнозина било трудно да проумеят, че човешко същество с подобни миниатюрни размери може да бъде зрял човек над 16-годишна възраст.

Педро бил открит в седнала позиция с кръстосани крака. С изпъкналите си очи и със сплескания си череп мумията била изключително добре съхранена, дотолкова, че дори ноктите му можели да се видят. Носът на малкия човек бил сплескан, а всички зъби били на мястото. Учените включват рентгенови лъчи в опит да разгадаят мистерията. От тях ясно проличават острите зъби в устата на миниатюрния човек и храна в стомаха му, която се оказала сурово месо. Според изследванията Педро вероятно е умрял от мъчителна смърт, позовавайки се на счупените кости и наранявания по гръбнака и черепа.

Мистерията на Педро остава неразгадана и до днес. По-голямата част от учените са съгласни, че останките на Педро са на зрял мъж. Все пак съвременните изследвания биха могли да отговорят на толкова много допълнителни въпроси, като например откъде е дошъл, от какви заболявания е страдал и как е било възможно тялото да бъде запечатано в твърдо парче скала, освен ако то не е било разтопено преди това.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама