Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7509056 www.bgdnes.bg

Гигантски амур извади майстор

12-килограмов екземпляр в Марица 

Ден по-късно рибарят Цвятко Цонев пак впечатлява с улов 

Гигантски амур от водите на река Марица извади майстор рибар!

За Цвятко Цонев ловът и риболовът са най-големите страсти в живота. Преди дни традиционно застава на любимо място на Марица в очакване на поредния си впечатляващ улов. И той се случва само няколко минути по-късно. Цвятко закача 12-килограмов амур, но тепърва предстои сериозна битка по изваждането му.

"Изтормози ме! Сериозно се изморих, докато го извадя, но накрая успях. Времето беше много горещо, но знаех, че точно този ден ще имам слука", разказва опитният въдичар, който често изненадва близки и приятели с големи риби.

Реклама

Успехите с въдица на Цвятко не приключват. Ден след като хваща едрия амур, той отново отива на същото място на Марица. И историята се повтаря - пак хваща голям екземпляр от същия вид, макар че вторият път е само 7 килограма. Когато звъни на близките си да се похвали, те мислят, че се шегува, защото им се струва невъзможно два поредни дни да извади едри амури.

Историята е не само истинска, но и вкусна. Защото Цвятко споделя улова със семейството си, което похапва от рибата на Черешова Задушница.

В кулинарията месото на амура е оценено като много вкусно. С нарастването си белият амур се храни мека водна растителност, като възрастните консумират главно висши водни и сухоземни растения, с добре изразена избирателна способност към различните видове. Рибата нараства различно в отделните климатични зони, като достига полова зрелост във възраст от 4 до 10 години. На дължина достига до 1 метър. На пръв поглед белият амур силно напомня речния кефал – със същото торпедовидно тяло с мощна широкочела глава, подобни едри, изрядно подредени люспи и окръглени плавници.

Най-ценното стопанско качество на амура е това, че може да се използва за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали. Рибата е пренесена в България от Русия, като родината й са реките Амур и Усури в Далечния изток. Оттам поради изключително ценните си стопански качества и най-вече бързия темп на растеж рибата е изкуствено разселена в Европа и Америка. У нас първите амури са внесени още през 1964 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама