Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7534065 www.bgdnes.bg

7 куршума за първия приватизатор на Слънчев бряг

Политика или спор с босове от СИК са две от версиите за смъртта на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков

Конфликт с известни босове от СИК или спор с високопоставени политици са сред водещите версии за екзекуцията на мощния бизнесмен и шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков на 9 май 2007 г.

Реклама

Макар да нямат пряка връзка помежду си, интересите на подозираните като поръчители на покушението се припокриват, твърдят запознати с разследването.

И двете страни към момента на убийството са в пряк конфликт с Янков. Поводът е борба за контрола над туристическия бизнес в Слънчев бряг. Самият Димитър Янков приживе е най-мощният собственик на хотели в курорта. Прочул се е с прякора "първия приватизатор на Слънчака" покрай покупката на хотел "Хризантема". Скоро до него се нареждат още няколко знакови хотела и десетки от най-оборотните кръчми в курорта. Апетитът на политика бизнесмен за нови придобивки така и не е задоволен. Вместо това Янков влиза и в политиката и чрез поста си и свои хора на практика контролира случващото се в Община Несебър.

Това логично го поставя в конфликт с няколко мощни лобита, които също са хвърлили око върху оценявания на стотици милиони бизнес в курорта. При подобни огромни интереси, в съчетание с хора от властта и босове от подземния свят, е напълно логично днес, 12 години по-късно, покушението над Янков да е в графата "неразкрити". Независимо от открития отпечатък от килъра и няколко преки свидетели.

Самото убийство на Димитър Янков е извършено вечерта на 9 май 2007 г. Малко след девет часа той се качва на луксозния си джип "Порше Кайен" и потегля от Слънчев бряг към Бургас. Хора, говорили с него през деня, се кълнат, че не е изглеждал притеснен. Пътува сам без гардове, а законният му пистолет е небрежно захвърлен сред купищата книжа в лъскавия автомобил.

Както почти всяка вечер политикът бизнесмен се отправя към жилището на приятелката си Красимира. За отрицателно време мощната кола глътва пътя до бургаската ул. "Гладстон" 71, където е любовното му гнездо. Янков паркира автомобила си пред блока на Красимира. Изгася мотора спокойно и се готви да излезе от колата. В този момент към джипа се приближава млад, изключително слаб мъж с тъмни дрехи и шапка на главата. Без каквото и да е притеснение килърът вади пистолет и изстрелва седем куршума по мястото на шофьора. Всички те попадат право в целта и след секунди мощният бизнесмен издъхва.

Реклама

За разлика от повечето поръчкови екзекуции на тази има многобройни свидетели. Самата централна бургаска ул. "Гладстон" е оживена до късно вечер. Така при последвалите разпити от полицията се оказва, че продавач и клиент в съседен магазин са видели действията на килъра. Възрастна жена, хвърляща боклука си, се разминава с него секунди след стрелбата. Друг минувач вижда как убиецът се качва в автомобил и изчезва с мръсна газ.

Ден след екзекуцията разследващи откриват оръжието на престъплението - пистолет "Байкал". То е изхвърлено в контейнер на няколко пресечки от лобното място на Янков. Експертиза доказва, че пистолетът е преправен от боен в газов. По ударника са открити отпечатък и ДНК следи от стрелеца. Намерен е и оръжейният майстор в Казанлък, направил дръжката на оръжието.

Многобройните улики и свидетелски показания така и не успяват да доведат криминалистите до физическия убиец. Твърди се, че близки на Янков са посочили най-вероятните хора, поръчали убийството му. До момента за нито един от тях не е известно да е официално заподозрян. Така и до днес екзекуцията на един от най-мощните туристически босове остава неразкрита. Остават единствено силните подозрения, но заради липса на сигурни доказателства и "неформален гръб отгоре" всичко си остава на ниво подозрения, разкриват антимафиоти.

По думите им покрай създаването на туристическата си империя Янков влиза в конфликт с множество силови босове. С други като боса на ВИС-2 Георги Илиев и митичния контрабандист Иван Тодоров-Доктора е добър приятел.

Сред актуалните му врагове преди убийството са висши кадри от групировката СИК. Твърди се, че по това време те държат южния плаж на Слънчев бряг. Там се намира един от хотелите на Янков, който е застроил дял от плажната ивица с басейн. Макар сикаджиите многократно да го предупреждават да си плати за своеволието, бизнесменът отказва. И то по доста обиден начин, гласи мълвата. Според запознати Янков разчита на помощ от местен силов бос, с който хора от СИК воюват по това време за контрол над дрогата в Слънчев бряг.

Наред с басейна интересите на хотелиера-политик и силоваците се сблъскват и покрай продажбата на апетитен парцел на ключово място в Слънчев бряг. Ядосан, че теренът е продаден под носа му, Янков публично се заканва да атакува сикаджиите чрез свои хора в прокуратурата. Малко след това следва и убийството му.

Освен с кадрите на СИК Янков е в открита война и с политици от две водещи партии. Наред с апетитите на хората от властта към взетите под аренда от Янков хитови заведения и приватизирани хотели, повод е и желанието му да се кандидатира за кмет на Несебър.

До решението на туристическия бос се стига, след като се скарва с дотогавашния градоначалник Николай Трифонов. Двамата дълги години са близки, но впоследствие взаимоотношенията им се изострят. По това време живеещи в Несебър сочат кмета за протеже на мощна политико-бизнес групировка. Хората в нея според слухове също имат солидни интереси в Слънчев бряг. Близостта с президента Георги Първанов и Румен Петков не спасява кмета Трифонов от всевъзможни проверки на прокуратурата, провокирани с повод и без повод от Янков. В крайна сметка Николай Трифонов е принуден да зареже поста си и и спешно да замине на дипломатическа работа в Одеса. Малко след това общинският съветник Венелин Ташев обявява, че Янков е заплашвал кмета с убийство и затова той е избягал в Украйна.

След напускането на Трифонов за временен кмет е избрана близката до бизнесмена Магдалена Мандулева и така до смъртта си Янков се превръща в пълен хегемон в общината.

От барман до работодател на Митьо Очите

Туристическата си кариера Димитър Янков започва още през 60-те години на миналия век като пиколо. Промяната през 1989 г. го заварва като собственик на каравана в Слънчев бряг. Малко преди това се жени за източногерманка и затова слуховете свързват първите му пари с ЩАЗИ. Янков бързо скача в дълбоките води. Още през 1991 г. прави неуспешен опит да приватизира криминално 18 от най-апетитните хотели в курорта заедно с фараона Соломон Анжел. След провала успява набързо да вземе под наем някои от хитовите заведения в курорта. През 1994 г. приватизира хотел "Хризантема". Следват още няколко сделки. Под носа на мутри и мощни бизнесмени Янков се сдобива с хотелите "Бургас", "Несебър", "Созопол" и "Тракия".

Твърди се, че покрай сделките и конфликтите с конкуренцията през 1997 г. Янков се сближава с Митьо Очите. По това време Димитър Янков е обвинен в опит за убийство срещу тогавашния кмет на Несебър Живко Георгиев. След неуспешния атентат ченгетата залавят и физическия изпълнител Петко Крумов-Камбоджанеца. При разпита си Камбоджанеца посочва Янков като поръчител и веднага е поставен под охрана от МВР. Скоро след това загива при мистериозен пожар в тайната вила, където е настанен.

След смъртта на Камбоджанеца разследването зацикля, а Янков си наема като охрана Митьо Очите и още няколко яки момчета. По това време Димитър Желязков все още е треторазрядна мутра в Несебър.

Твърди се, че с негласната помощ на новия си покровител Очите бързо прави солидна кариера. От прост гавазин Димитър Желязков еволюира до мощен престъпен бос, слагайки ръка на дрогата в Слънчев бряг. Според криминалисти неоценима помощ при трансформацията на Очите оказват съветите на Янков. В града по това време се твърди, че Желязков е само силовото лице, а реалният бос е именно бизнесменът общинар.

Като неслучайно съвпадение криминалисти посочват и факта, че Янков е разстрелян само месец след като антимафиоти разбиват бандата на Очите. След арестите Янков на практика няма как да разчита на силова помощ за отпор на конкурентите си.

Килърът му гърми и по Манол Велев?

Има голяма вероятност килърът, който екзекутира Димитър Янков, да е човекът, стрелял и по бизнесмена Манол Велев. Съпругът на Весела Лечева бе гръмнат в центъра на София два месеца след Янков. Това преди време разкриха пред в. "24 часа" близки до разследването. Повод за подозренията им е фактът, че външният вид на двамата стрелци поразително съвпада. Записи на камери и свидетелски показания описват извършителя като млад и доста висок човек. Друго характерно е, че килърът и в двата случая е толкова слаб, че дрехите му стояли "като на закачалка".

Почти еднакъв е и начинът, по който убиецът действа и при двете поръчки.

След атентата срещу Велев мършавият стрелец сякаш потъва вдън земя. Човек с подобен профил и пръстови отпечатъци, каквито са открити по оръжието, използвано срещу Янков, никога не е задържан. Това кара разследващите да подозират, че наемният убиец е ликвидиран веднага след изпълнението на поръчките.

Реклама
Реклама
Реклама