Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7549615 www.bgdnes.bg

Майката на жертвата на Балджийски: Синът ми е ударен така, че не го познах в ковчега!

Условната присъда на футболиста е срамота и грехота, смятат близките на юриста Петър Алексов

Синът ми е ударен така, че не приличаше на себе си! Лицето му от едната страна беше изкривено, скулата му беше вдлъбната и се зачудих дали това е моят Пепи! Това сподели единствено пред "България Днес" Виолета Алексова, майката на юриста от "Топлофикация" Петър Алексов, по повод приключването на делото за убийството му. С окончателното си решение магистратите от Върховния касационен съд определиха 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок за подсъдимия - футболиста Борислав Балджийски.

Реклама

Близките на починалия са омерзени от условната присъда и смятат, че Балджийски е трябвало да бъде пратен зад решетките. Майката на Пепи и до днес не може да забрави спомена за последния път, в който е зърнала сина си. "Искахме на погребението да е в открит ковчег, за да го видят приятелите му и да се сбогуват с него", разказа почернената Виолета. Тя признава, че се е зачудила дали погребва сина си, като гледала на какво прилича лицето му след удара от футболиста. Най-тежко близките на починалия изживяват това, че виновният за смъртта му не е съжалил искрено и не се е разкаял за стореното. "Срамота и грехота е Балджийски да не лежи в затвора. Как тази присъда ще го превъзпита, как ще служи за превенция на подобни случаи? Присъдата говори за това - колко струва човешкият живот", вайка се адвокат Стефан Марков, който е сред близките приятели на Пепи.

Фаталният инцидент става на 6 август 2013 г. пред казино "Миленуим" в столичния кв. "Красно село". Алексов тъкмо излязъл от игралната зала след края на мача между "Лудогорец" и "Партизан". Тогава на улицата край него минала кола с регистрация "София окръг", в която се возел Балджийски. Алексов викал "селяни", заради което футболистът и братовчед му слизат от колата, за да се разправят. Камери заснемат размяна на удари, след която Алексов тръгва да си ходи. Борислав Балджийски обаче го настига и го фраска в лицето, след което той пада на земята.

Последният удар се превръща в препъникамък за цялото дело. Първоначално играчът е обвинен в умишлено убийство, след което обвинението му е преквалифицирано в убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Съдебни медици установяват счупен череп и счупена очница - слепоочието, областта между окото и ухото. При така формулирано обвинение подсъден е само ударът. Магистратите приемат, че счупеният череп е нещастно стечение от падането на Алексов върху капака на метална шахта. Според експерти именно при падането върху капака може да се е получил контра-ко удар, с който черепът да се е счупил.

Балджийски получава присъда от 4 г. затвор, която е заменена от апелативните съдии на 3 г. условно. Върховните магистрати веднъж връщат делото на втората инстанция, като указват, че наказанието на футболиста трябва да е ефективно. Преди дни същият съд – ВКС, намали присъдата на 2 г. и я измени в условна. "Толерансът към Балджийски е толеранс към хората, които могат да си платят, за да не влязат в затвора. Ако имаш 100 хил. лв. за кръвнина, можеш да убиеш когото си искаш", гневи се приятелят на Пепи. Той е потресен от положителната характеристика на футболиста, използвана за намаление на наказанието му, и очернянето на Алексов с коментар, че се държал провокативно. "Убиецът е доказан без съмнение, но няма да лежи в затвора, защото е ударил само в челюстта", изтъкват близки на починалия юрист.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама