Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7561106 www.bgdnes.bg

Монета доказва - България е била империя

Реликвата е продадена в САЩ за едва 25 долара

Солун е бил наше владение, показва старинното имане

Старинна монета от времето на на цар Иван Асен II показва, че България е била империя, а под нейно владичество е бил целият Балкански полуостров. За уникалната находка гръмнаха преди броени дни социалните мрежи, въпреки че от десетилетия древната находка е собственост на нумизмата проф. Тенчо Попов.

Съкровището попада съвсем случайно у нумизмата преди години, а за уникалността му свидетелства лично топархеологът проф. Николай Овчаров. Монетата е закупена за едва 25 долара отвъд океана, тъй като според проф. Попов колекционерите там не обърнали особено внимание на уникалната й стойност. А тя според учени и археолози доказва, че България не само е била империя, а е владеела Солун. "Никой от колекционерите не е погледнал добре монетата и не е разчел добре надписа. Но така много често се случва в колекционерството. Уникални неща могат да се придобият практически като подарък, защото хората, които ги продават, не разбират какво продават", разказва проф. Попов. Финансистът и колекционер на старинни монети разкрива, че на монетата се вижда как цар Асен дава деспотско звание на Мануил, брата на Теодор Комнин. Има и надпис, който е разчетен като доказателство, че след битката при Клокотница, след която е сечена парата, Солун е паднал под българско владичество.

"След битката при Клокотница през 1230 г. епирският император и солунски владетел Теодор Комнин е разбит от цар Иван Асен II и Солун е присъединен към България", категоричен е и проф. Николай Овчаров. Монетата и историята й, разкриваща величието на България, от години се коментира от историци и археолози, но през последните дни темата отново бе повдигната заради спекулации на учени, че въпреки успехите на цар Иван Асен Солунската империя продължава да съществува под управлението на Мануил Комнин, без да има за това повелята на българския владетел. За когото няма никакви данни, че е влязъл като покорител през портите на Солун, а само дал позволението си на Комнин да управлява града от негово име. Тези данни обаче са безвъзвратно загубени за историята и само монетата доказва, че истинският господар на Солун е цар Иван Асен II, категорични са археолозите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама