Яжте свински суджуци!

Ужасяващи кадри от умъртвяването на прасета
Не можете да се заразите с африканска чума от месото, успокояват от агенцията по храните
Народе, яж свински суджуци спокойно!
Вирусът на африканската чума е много опасен, но не и за хората. Това заяви успокоително д-р Александра Митева, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
"Няма опасност за хората да се заразят от африканска чума. Мерките, които се предприемат сега, целят да не се разпространява вирусът сред свинете, било то диви или не, а не защото хората са в опасност. В търговската мрежа няма месо с чума. Месото от свинете от задния двор не е опасно заради чумата, но може да е опасно заради друг вид бактерии. То може да е инфектирано. Използвайте единствено месо от здрави животни", обясни тревожната ситуация д-р Митева.
Експертът призна, че причината за разпространяването на африканската чума е човекът. Вирусът се движи чрез ботуши, дори и чрез гумите на лек автомобил.
През последните седмици вирусът атакува страната ни и се наложи умъртвяването на хиляди прасета. Появиха се и ужасяващи кадри на убиването на животни в свинекомплекса в русенското село Николово. Пробите там показаха, че сред 17 000 животни има заразени и трябва да бъдат убити. Тревожното е, че умъртвяването се прави с пяна, а според природозащитници това не е хуманно. Заради общественото напрежение БАБХ внесе яснота около процеса и използваните методи.
"Умъртвяването на свинете се извършва при спазване изискванията на Регламент 1099/2009 относно защита на животните по време на умъртвяване. Според регламента евтаназията на животното трябва да бъде възможно най-бърза, за да не се удължава периодът на страдание. Използва се висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните под формата на сух лед. За свине се използва минимална концентрация от 80% въглероден диоксид. Предвид факта, че въглеродният диоксид е газ, който изисква уплътнени помещения, за да се предотврати неговото изтичане, а това не може да се осигури в наличните помещения, и с цел предпазване на хората, участващи в процеса, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосредствен контакт със свинете. Пяната задържа 99% от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и покрива животните. Работата с пяна подпомага и процеса на дезинфекция, тъй като съдържа повърхностно активни вещества", съобщиха от агенцията. Експерти подкрепиха този метод, като поясниха, че заради газа прасетата заспивали и умирали без стрес.
Труповете са загробвани на голяма дълбочина в ями на територията на свинекомплекса.
"Безумен начин, но за жалост е единствен при липсата на действащи екарисажи в страната" - така беше определено загробването от Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня.
По нейни думи, ако заразата с африканска чума по свинете проникне в почвата, има риск да се заразяват близки водоизточници.
Регистрираните прасета у нас са около 450 хиляди. До момента няма оценка колко ще са реалните загуби за свиневъдния сектор, ако продължи разпространяването на болестта. Оценките на експертите са различни, като варират от 500 милиона лева до около 4 милиарда лева.