Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7581844 www.bgdnes.bg

5 години затвор за свастика на стадиона

Гавра с герба и трибагреника също ще води зад решетките

Солени глоби и пет години зад решетките грозят ултраси и фенове, които размахат свастики на стадиона.

Тази поправка в Наказателния кодекс искат патриотите, като настояват санкциите за фашистки символи да се увеличат драстично. Според вносителите в момента не се налагат нужните глоби и наказания за размахване или носене на фашистки символи. "Сегашните наказания въобще не съответстват на опасността от все по-зачестилите тенденции да се разпространява тази идеология", мотивират се вносителите Емил Димитров и Милен Михов. Депутатите настояват всеки, който носи свастика на плакат и дори има татуирана такава, да лежи до пет години зад решетките. По думите на патриотите глобата от 3000 лв., която в момента се налага за размахване на свастика, е напълно недостатъчна. Затова патриотите настояват дори и неосъждани за други престъпления хора да отиват в затвора, ако лепят плакати с лика на Хитлер.

Реклама

Още преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" доц. д-р Александър Оскар настояха парламентът да вземе мерки срещу разпространението на фашистки знаци. Тогава те дадоха пример с подадени сигнали за разлепени цветни плакати с лика на Адолф Хитлер, със свастика и с емблема на футболен клуб в Бургас през април. Друг случай е от началото на юни в град Кюстендил, когато полицията реагира на разпечатани печатни афиши с лика на генерал от Вермахта в пълна униформа с нацистки знаци.

Освен за разпространение на подобни символи патриотите поискаха затвор да грози всеки, който се изгаври с герба или знамето на България. По думите им това е нарушение на конституцията, но никой не прилага мерки срещу оплюването на националните ни символи. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов искат същите наказания - до пет години затвор и за поругаване на трибагреника.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама