Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7594351 www.bgdnes.bg

Бивш парламентарен шеф качи най-високата точка в Европа

На върха на Европа

Благодаря на природата, че ни го позволи, казва Димитър Главчев

Благодаря на природата, че ни позволи това! Това бяха едни от първите думи на покорителя на покрива на Европа - връх Елбрус, Димитър Главчев.

Бившият председател на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ избра покоряването на височина от 5642 метра пред плажовете. С компания опитни планинари Главчев, който от години е почитател на височините, развя българския трибагреник на върха на Стария континент. Преди това всеки от групата катерачи се подписал на знамето, разказва бившият шеф на събранието. Направили и карта на маршрута.

Реклама

"Първият ден достигнахме приют "11" на 4130 метра, на втория ден стигнахме "Скалите на Пастухов" - 4700 метра. На третия ден направихме почивка. И вече на четвъртия атакувахме върха - катерихме от 3750 метра до 5642 метра и после наобратно. Имахме си и компания", смее се Главчев. Депутатът признава, че по едно време към групата катерачи се присъединил и четириног компаньон - чакал. Нищо не им направил и дори позволил да го снимат.

Тъй като преходът не е за всеки, този път обичайната компания за катерене, с която Главчев обикаля върховете и у нас, изключила певеца Калин Вельов. Звездата е сред групата ентусиасти, които редовно заедно с Главчев и други негови приятели изкачват върховете на България. Сред тях е и един от българските топалпинисти и спасители - Красимир Стоянов. Не само той помагал на групата с инструкции. Една от легендите на българския алпинизъм, Владимир Павлов, който искаше да се спусне със сноуборд от Шиша Пангма на Хималаите, също ударил рамо преди прехода. "Без Краси Стоянов и Владимир Павлов нямаше да се справим", призна благодарен покорителят на Елбрус.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама