Ракиените коктейли са хит в града това лято

Могат да се приготвят лесно в домашни условия и да се консумират с храна
Коктейлите с ракия са добър и предпочитан начин за разхлаждане в горещите летни дни. В последните години те добиват все повече популярност в баровете, а този година са хит в града.
Традиционният бълагарски алкохол
излиза от стереотипното разбиране,
че се консумира само вкъщи на вечеря и намира място в модерни коктейли. Това до голяма степен се дължи както на промените в коктейлната култура у нас, така и на повишаването на изискванията на самите консуматори. Хубавата, висококачествена българска ракия вече е питие за удоволствие, което се консумира в умерени количества и търси нова и модерна форма. Така ракията бавно си проправя път от масата към бара.
Николай Вангелов и Александър Симеонов са сред барманите, които отдавна експериментират с ракията и имат авторски коктейли с нея. Този сезон те подготвиха няколко вариации на популярни коктейли, но с традиционния български алкохол - например "Блъди Мария", "Стралджа хайбол", "Стралджа шприц" и "Стралджа олд фешън".
За направата им използват ракия „Стралджанска“, а причината да изберат нея е, че вкусът й е добре балансиран. Именно популяризирането на модерната, умерена консумация на националната напитка е мисията, зад която застава тази българска марка. До ден днешен ракията отлежава в български дъбови бъчви, които се произвеждат от най-стария бъчвар у нас бай Вълчо. Именно те придават
интересните нотки във куса на „Стралджанска“.
"Много хора отначало са скептични за коктейлите с ракия, но ги опитват от любопитство и им харесват", разказва Александър Симеонов. Той добавя, че за последните 5 години коктейлната култура на българите се е подобрила в пъти. Ако преди са се предпочитали много силноалкохолни напитки, сега предимно се поръчват по-леки и по-семпли, които се приготвят лесно.
От избата производител на „Стралджанска“ - „Вила Ямбол“, споделят, че вече се наблюдава много по-засилен интерес към премиалните марки, а консуматорите имат по-високи изисквания и критерии към напитките. „Стралджанкса“ се предпочита от хората, които искат да се възнаградят за успехите си.
Оказва се, че ракиените коктейли се превръщат в
един от символите на България пред чуждите туристи,
които обичат да опитат от нашите традиции. "Чрез коктейлите с ракия много чужденци преоткриват страната ни, а ние българите преоткриваме вкуса на ракията“, казва един от най-популярните бармани в България Николай Вангелов.
Хубавата ракия, каквато е "Стралджанска", е много добра основа за забъркване на алкохолни миксове. „По този начин наблягаме на нашенското, а ракията не е само питие, което може да се пие вечер със салатката", обяснява Вангелов.
Заедно с Александър се опитват да популяризират ракиените коктейли и не спират да експериментират с традиционния български алкохол.
Николай се занимава с барманство от 16 години и името му стои зад множество нови коктейлни рецепти. "Всичко започна от това да изкарам едно лято зад бара, но от година след година прерасна в професия и страст", разказва той. Днес Вангелов има зад гърба си над 60 национални и международни турнира и е основател на училище за шоу бармани. Той е един от най-добрите в атрактивното приготвяне на коктейли и освен да жонглира с бутилките и шейкъра, знае как да приготви добре балансирана алкохолна напитка. "В световен мащаб сме на доста високо ниво, особено барманите в София", казва той и добавя, че на първо място за професията е доброто отношение към клиентите. "Да направиш коктейл е като да дадеш храна на гостите. Трябва да е добър вкусът и добър видът на напитката", подчертава майсторът.
В последните години българите много променят начина, по който пият алкохол. Според двамата бармани промяната е в много добра насока. "Рязък завой в коктейлната култура на българите имаше преди 5 години. Тогава популярност добиха барманските конкурси. Това накара много бармани да вдигнат нивото си, а клиентите започнаха да ни се доверяват. Това ни поощри да експериментираме с напитките", разказва Александър Симеонов, който се занимава с барманство от 15 години. Според него ракията е
алкохол с характер
и предлага различни вкусове, а консумирането й по традиция се случва бавно, с мярка и мерак. "Чужденците са много любопитни към ракиените коктейли, защото искат да опитат нещо интересно и локално", добавя Симеонов.
Ракията е с висок градус, но вкусът й добре се балансира с битери например. Някои коктейли могат да станат с по-ниско алкохолни съдържание дори и от популярните напоследък сайдери. Приготвянето им вкъщи е лесно и бързо.
Специално за читателите на "България днес" Николай Вангелов и Александър Симеонов препоръчват една от лесните рецепти за ракиен коктейл - "Стралджа шприц".
А всички рецепти на останалите ракиени интерпретации на коктейли са на http://straldjanska.online/ .
Съставки:
Стралджанска ракия – 50ml
доматен сок – 150ml
лимонов сок
сос Уорчестър
сос Табаско
маринован хрян
микс от национални подправки
Техника за миксиране: Throwing
Чаша: Highball
Описание: Един български прочит на класическия американски коктейл Bloody Marry. За него се твърди, че е единственият коктейл, който не просто се миксира. Той се готви. Многокомпонентна напитка, комбинация от пикантни нотки, характерни национални подправки и свеж домат, които допълват чудесно вкуса на Стралджанска ракия.
Гарнираме с пукана люта чушка, кисела краставичка и леко поръсваме със сминдух - малки детайли от голямо значение за един истински автентичен аромат.