Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7631087 www.bgdnes.bg

Олимпиада по надяждане

Кулинарен фестивал в селото на Котоошу. Ентусиасти ще се надпреварват по хапване на люти чушки и боб, както и рязане на лук 

Наяждане с храна, достойно за олимпийски игри, ще се проведе във великотърновското село Джулюница.

Реклама

Родното място на най-прочутия български сумист - Калоян Махлянов-Котоошу, организира шарен кулинарен фестивал, който се очаква да привлече стотици посетители. Безспорно най-голямо внимание привличат трите състезания, в които може да се включи всеки смелчага.

Първата надпревара носи името "Кой изяде супата". Там предизвикателството е участниците да ядат боб с пластмасова лъжичка за кафе. Организаторите обещават, че ще ври казан с 80 литра зрял боб, така че хапване ще има за всички ентусиасти и гости на празника.

Второто състезание е кръстено "През сълзи към победата" и при него адреналинът се покачва. Участниците, които задължително трябва да са над 18 години, ще имат задачата да обелят и нарежат на ситно най-много лук. Който издържи на плача и нареже всичките зеленчуци, ще се окичи с награда от организаторите.

Третото предизвикателство, което джулюнчани подготвят, е само за най-големите куражлии - надяждане с люти джулюнски чушки. Участниците са предварително предупредени, че изпитанието не е за всеки и внимателно да преценят дали ще могат да се справят с лютото.

Националният кулинарен фестивал "Пъстра трапеза" и Общински празник на лютеницата, под каквито имена е обединено събитието, ще се проведат утре от 9 ч. на открита сцена в централния парк.

Реклама

Можете да участвате в кулинарната надпревара с автентични и оригинални ястия, така също домашно приготвена лютеница, които са с конкурсен характер и с осигурен награден фонд. Може да се включите във фолклорната част с народни песни, казват още организаторите.

Гостите ще се впуснат в надпревара за най-вкусна гозба, за оригинална рецепта, за автентична рецепта, за най-добър десерт по стара рецепта, за етновизия на щанд. Ще има и награда "Баш майстор на фестивала". Домакините осигуряват щандове и шатри на участниците в конкурса, компетентно жури от майстор готвачи ще оценяват и дегустират ястията. Изискванията към участниците са само две - да имат табелка с наименованието на изложеното и да знаят начина на приготвянето и необходимите продукти.

Каролина Рийпър е най-пиперлия

Според Книгата на рекордите "Гинес" Каролина Рийпър е най-лютата чушка по скалата на Сковил. През 2018 г. лекари откриха, че тя може да доведе до мигрена. Това е първата чушка, за която е установено, че води до подобен ефект. До извода се е стигнато, след като американец участва в конкурс по консумация на люти чушки. След него той получава остри болки в главата и врата, както и остри пристъпи на мигрена.

След нея в класацията е Тринидатски Скорпион. Произхожда от областта Моруга в Тринидад и Тобаго. За няколко години е била най-лютата чушка в света, преди да се появи Каролина Рийпър. Експерти смятат чушката за опасно люта, тъй като вкусът се развива постепенно в устата преди достигане на максималните си нива.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама