Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7634289 www.bgdnes.bg

Време е за гроздобер advertorial icon

Една от най-успешните родни изби New Bloom Winery стартира с прибирането на Совиньон блан, очаква добра реколта

В края на миналата седмица започна гроздоберът на белия сорт Совиньон блан в района на Правище, Пловдивско. Това съобщиха от New Bloom Winery, една от водещите изби в района.

Именно техният Совиньон блан две поредни години печели най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис. През 2018 г. ценната награда отиде за българския Совиньон блан в серията Face to Face (F2F), а през тази - отново със същия сорт, но в по-базовата марка PIXELS. Фактът, че за втора поредна година българска изба успява да спечели приза „най-добро в своя клас“ за вино от сорта Совиньон блан, оценявано зад Океана, е поредното доказателство за високото ниво на работа на родните производители.

Гроздоберът е една от най-важните стъпки в процеса на винопроизводството. Времето за прибиране на реколтата се определя преди всичко от зрелостта на гроздето, измерена от нивата на захар, киселинност и танин. На базата на тези фактори винопроизводителите решават кога точно да започнат да берат спрямо плановете им какво вино искат да произведат. Ако преди десетилетие гроздоберът традиционно е стартирал през септември, с промените на климата все по-често винарите започват да берат през август.

Според екипа на New Bloom Winery тази година реколтата е с много добри показатели. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%”, обясниха от винарната в Съединение.

Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Структурата на лозовите масиви и избата в близост позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството.

Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти.

През последните години New Bloom Winery следва нова линия – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков.

Всички вина се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийската низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители. В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, на малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент, и на италианската Глера, от която се прави Просеко.

Освен марките Face to Face и Pixels избата произвежда и серията Verano Azur.

Реклама
Реклама
Реклама