Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7635370 www.bgdnes.bg

Силвия е най-лютата любителка на люти чушки

Жени победиха в гребането на боб чорба с лъжичка за кафе и ситно рязане на лук

Нежният пол победи в най-лятата надпревара у нас!

Силвия Стоянова отвя конкуренцията и успя най-бързо и най-смело да изяде три люти чушки от вида джулюнска шипка. Това се случи на кулинарен фестивал във великотърновското село Джулюница - родното място на най-известния наш сумист Калоян Махланов-Котоошу.

Реклама

Малцина се осмелиха да се впуснат в лютото предизвикателство, но Силвия не показа страх и с няколко хапки успя да стигне до победата. Зрителите се впечатлиха, че жената не трепна, докато изяждаше лютите чушки. За успеха си, за който мнозина големи мъже могат да мечтаят, Силвия получи предметна награда и грамота, увековечаваща я като една от най-смелите българки.

Нежният пол доминира не само на това, но и на всички любопитни състезания по време на кулинарното събитие. С лъжичка за кафе най-много боб за най-кратко време изяде Димитринка Иванова, а като първенец в рязането на лук на ситно за време се окичи Райна Светославова. Всички надпревари преминаха под бурните аплодисменти на публиката, която също похапваше.

Беше сварено и огромно количество домашна лютеница. Когато стана готова, с нея пъргавите готвачи намазаха 600 филийки за желаещите да похапнат драгижевска домашна лютеница, направена с много червен печен пипер, патладжан, домати и подправки, които майсторите запазиха в тайна. Към обяд бяха изядени и над 150 порции зрял боб, сготвен от професионалните готвачки Марийка Добрева и Йорданка Бонева, както и над 300 мекици, които с любов и майсторство изпържиха Лозена Панева, Донка Нинова и Ружка Иванова.

Специална награда имаше за пореден път и от родителите на Котоошу. Тя бе за цялостното представяне на читалището домакин "Пробуждане - 1896", село Джулюница, като най-високо бяха оценени ястията глава от свиня, сом в гювеч и пълнен заек. Останалите награди за кулинарите победители в различните категории осигуриха организаторите. Внимание привлече и ястието с печена диня, която малцина се престрашиха да опитат.

Пази от настинки,

но дразни стомаха

Лютите чушки укрепват защитните сили на организма срещу простуди и инфекции. Също така подобряват кръвооросяването, понижават холестерола, кръвната захар и артериалното кръвно налягане. Интересен факт е, че в три люти чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в един килограм лимони.

Лютата храна може да е проблем за хората с колит, гастрит, холецистит, проблеми със задстомашната жлеза, язвена болест, нарушена функция на червата и стомаха. Ако хора с такива проблеми прекалят с лютата храна, може да се стигне до болки и дори кървене.

Реклама
Реклама
Реклама