Я, нарежи лилавия морков

Вкусно и полезно
Пурпурните зеленчуци са хит тази година
Лилави моркови и фасул са хитът по пазарите тази година, показа проверка на "България Днес".
Нетрадиционно оцветените зеленчуци имат не само търговски ефект да привличат вниманието, но и са много вкусни, кръстят се по три пъти продавачи по тържищата. Повечето продукция е внос от чужбина, като доста тонове идват от Румъния. В северната ни съседка от години произвеждат лилави зеленчуци, за които гарантират, че не са ГМО и нямат вредно влияние върху човешкия организъм.
Напоследък у нас все повече се предлагат и лилави картофи. Не е зрителна измама, това е относително нов сорт, който превъзхожда обикновения картоф по съдържание на витамин С и антиоксиданти. Съдържа по-малко нишесте, заради което е и лилав на цвят. Изключително полезен е за хора, страдащи от диабет и високо кръвно налягане.
Според широко разпространена версия всъщност морковите по произход са лилави. През XVI век холандски учени решават да модифицират зеленчука и го правят оранжев - официалния цвят на кралското семейство в западноевропейската държава. Постепенно новооцветеният продукт започва да се разпространява по цялата територия на Стария континент и става много по-популярен от предшественика си.
Цените на обикновените и лилавите моркови и картофи не се различава драстично, като сумата за килограм може да се различава само с няколко стотинки.
Яденето може да бъде не само вкусно, но и много полезно, особено когато се отнася за лилавите плодове. Те са полезни срещу болести, свързани с възрастта, като алцхаймер, сърдечни проблеми, дори и рак. Ако си създадете навик да консумирате боровинки, къпини, касис или сливи, то ще намалите риска от развитие на множествена склероза и болестта на Паркинсон.
Вече споменатите лилави моркови са идеална профилактика срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания.