Китайски молец яде чемшира

Идва с кораби от Азия, опустошава растението светкавично
Безпощаден пришълец от Далечния изток изяжда поголовно чемшира у нас.
За проблема алармираха пред "България Днес" агроспециалисти и градинари любители, обединени от общия проблем, обхванал цялата страна и принудил стопани да отрязват до корен дори вековни растения.
"Това е т.нар. азиатски молец, който е вид нощна пеперуда. От няколко години е разпространен по насажденията в дворове, градини и стопанства и безмилостно унищожава иначе здравия чемшир. Проблемът за някои може да е незначителен, но той придобива все по-големи и застрашителни размери", споделиха тревогата си пред вестника земеделци с дългогодишен стаж в отглеждането на храстовидното растение от Пловдивско, Врачанско и Старозагорско.
Молецът опустошител пристига в Европа чрез товарните кораби от Китай, акостиращи на пристанищата в Германия и Холандия. Това се случва най-вече на портовете в Хамбург и Ротердам. След това с превозването на товарите в различните държави е разпространен злият вредител и почти във всички държави на Стария континент, включително и у нас.
"Най-лошото е, че този молец е издръжлив и бързо обхваща всички територии в страната - и равнинни, и полупланински, че и планинските. Така че без значение къде се намирате, този нахалник бързо и лесно може да се озове и във вашата градина", коментират опарени от неканения гостенин стопани.
Характерна за азиатския вредител е фината паяжина, която образува, докато си хапва зелените листа на вкусния чемшир. Растенията светкавично и видимо започват да съхнат от долу нагоре. Отблизо могат да се видят яйцата и гъсениците, докато какавидите остават скрити във вътрешността на чемшира.
"Макар и да изглежда напълно изсъхнал, има шанс да спасите растението. Откъснете засегнатите клони и ги запалете. Свалете всички изсъхнали листа, почистете и обработете почвата около него. После пръскайте с препарат от агроаптека. Занесете изсъхнало клонче и човекът там ще ви даде съвет какво да направите. Това е спасението", категорични са специалистите.