Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7729800 www.bgdnes.bg

Топлят магарета с лампи

В старческия дом за добитък 

Изправят най-възрастните на крака всяка сутрин 

Доли ТАЧЕВА

Магарета се греят със специални инфрачервени лампи през зимата. Това се случва в старческия дом, пригоден специално за тях край благоевградското село Баничан, научи "България Днес".

Все още се радваме на топло време, но студът скоро ще почука на вратата. Затова гледачите им са взели всички необходими мерки, за да могат животните да изживеят спокойно старините си.

Реклама

"Готови сме и за тази зима. Оборите са изолирани, топли. Поставени са специални инфрачервени лампи, с които да се отопляват. Заредили сме много храна, сигурно ще остане и след зимния период. Не им подготвяме специални порции. Оставяме ги да си ядат на воля", разказва пред "България Днес" ветеринарят д-р Марио Дърпатов.

Задача номер едно за зимата е именно да се осигури сух и топъл подслон за животните. Магаретата са родом от пустинния климат и предпочитат по-топло време. Не е желателно да ги вали дъжд, тъй като водата се просмуква в кожата и прави живота им непоносим.

В приюта има само стари и ненужни за стопаните животни. Най-честите им болежки са свързани с опорно-двигателния апарат. Не могат да се движат, залежават се. Такъв е случаят на ветераните в приюта. 40-годишните мулета Лиско и Дилара имат нужда от помощ почти всяка сутрин.

"Трудно се изправят вече. В повечето случаи сутрин са схванати и се налага работниците да им помагат, като ги вдигат на крака", допълва лекарят на животните.

В приюта има четири функциониращи обора. Единият от тях е предназначен за най-болните старчета, които се нуждаят от специални условия. Освен инфрачервените лампи през зимата гледачите им ги завиват със специални наметала, за да им е по-топло.

В пенсионерския клуб всяко магаре си има име. Някои са български като Бойко, Георги, Мартин, други не чак толкова като Шон и Шаки. Някои са кръстени от дарители, други от самите гледачи.

Реклама

"Всички си имат имена - поне това да имат в завършека на живота си, не да си отидат като просто Марко", допълва ветеринарят.

Магаретата са социални животни. В оборите оформят компании и настава истинска забава, а групата им съвсем скоро се е увеличила с още един член. Новодошлият се спасява като по чудо в приюта. Собственикът му вече е стар и немощен. Не може да се грижи за него. Това кара д-р Марио Дърпатов и останалите му колеги да направят изключение за него. Така животното става 61-ият обитател, при капацитет 60 места.

"Капацитетът вече е запълнен. За съжаление няма как да приемем нови животни, а има много желаещи. Понякога правим изключение, но е много трудно. Ще гледаме да помагаме на останалите, като ходим по домовете и даваме храна на тези, които не може да приютим", категоричен е д-р Дърпатов.

Реклама
Реклама
Реклама