Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7734911 www.bgdnes.bg

Почина актьорът Йосиф Шамли

Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли, съобщиха от Съюза на артистите.

Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов", Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената.

В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, ,,Наблюдателите” от Константин Илиев, ,,Опит за летене” от Йордан Радичков, ,,Калигула” от Албер Камю, ,,Спускане от връх Морган” от Артър Милър, ,,Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка.

Реклама

Зад гърби си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитови български сериали като "Под прикритие", "Връзки", "Откраднат живот", "Дървото на живота", "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в „Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта".

Почивай в мир, Йосиф Шамли!

Съболезнования на роднините и близките на актьора.

Кой е Йосиф Шампли?

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София

През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във “Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в “Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо” в Драматичен театър “Константин Величков” в Пазарджик.

От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – гр. Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“.

През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“.

През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в „Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов" в категория „Поддържаща мъжка роля".

Реклама
Реклама
Реклама