Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7886309 www.bgdnes.bg

Гледаме си риба слон

Семейство съжителства с пирани с човешки зъби 

Тетрадонът Йода се храни с пинсети и става като футболна топка 

Доли ТАЧЕВА

Семейство гледа уникална риба слон в дома си, научи "България Днес". Бургазлиите Таня и Николай Драмалиеви имат колекция от над 60 вида екзотични морски обитатели.

"Рибата слон е много рядък вид. Идва от Африка. Изисква много чиста вода и висока температура, като ние гледаме да поддържаме около 28-30 градуса в аквариума", споделя пред вестника собственикът Николай.

Реклама

12-сантиметровият слон е черен на цвят и си има истински хобот. С него постоянно разравя пясъка на дъното на аквариума, за да си търси храна. И тя като него е специална. Семейство Драмалиеви излюпват сами в дома си солни рачета, за да угодят на капризите на рибата.

Сред любимците безспорно е тетрадонът Йода. Той е единственият с име сред домашните любимци на морското семейство.

"Йода е от рибите балони. Когато я изкараш над водата, поема въздух и става като футболна топка. Зелена е на цвят и когато се издуе, много наподобява на известния герой от филма "Междузвездни войни" Йода. Затова жена ми й даде това име", разказва още Николай.

Неслучайно Йода се шири сам в аквариума си. Макар с малко комичен вид, тази риба не бива да се подценява. В природата може да троши корали, миди и ядки с челюстта си. Семейство Драмалиеви я глезят със скариди. Дори я хранят със специална пинсета, както децата се хранят с вилица.

"Дотолкова е свикнала с нас, че само като отворим капака на аквариума, знае, че е време за ядене и идва да се храни", допълва Николай.

Реклама

Още като ученик той се увлича по водните обитатели. Спомня си, че цялата му детска стая е била пълна с аквариуми. Вече 30 години той не се отказва от хобито си, че дори въвлича и жена си в него. Днес в дома им има около 100 аквариума, в които се намират едни от най-страшните видове риби.

Таня и Николай отглеждат дори пирани, като най-впечатляваща е тази от вида Пако.

"Достига голям размер - около 25 кг и 90 см. Тя не е толкова хищна, но при нея интересното е, че има идентични зъби с човешките и ухапването й е доста болезнено", разказва колекционерът.

В колекцията му присъства и мисисипският зарган, познат още като риба алигатор. Зъбите му са толкова остри, че може да разкъса човек. Алигаторите на Николай и Таня в момента са под метър, но се очаква да достигнат 3. Повечето риби на семейството са внесени от чужбина, но има и такива от България. Сред тях е най-опасната риба в Черно море и най-големият ужас за рибарите - скорпидът. По гръбнака си той има остри шипове, които могат да причинят тежки наранявания.

Реклама
Реклама
Реклама