3 начина за избягване на токсичните химикали в опаковката на храните

Какво е BPA?
BPA е изкуствено създаден индустриален химикал. Той е ключов елемент в поликарбонатната пластмаса (Номер 7), която се използва в направата на голяма част от продукти като: бутилки за напитки, контейнери за храна, компакт дискове, лещи за очила и други. Също така се прилага като облицовка на кенчета за газирани напитки, предотвратявайки корозия на метала. BPA се използва в направата на термична хартия за касови бележки. Тези касовите бележки всъщност не се печатат с мастило, те са покрити с химикали, които реагират на топлина и променят цвета си.
Как е BPA вреди на организма?
BPA е ендокринен разрушител. Ендокринните разрушители са химикали, които не се произвеждат естествено в нашите тела, но могат да имитират или блокират действието на нашите собствени естествени хормони. Доказано е, че BPA имитира женския хормон естроген. Това нарушава нормалните процеси на развитие (за отглеждане на бебета и малки деца) и функциите, необходими за поддържане на тялото на възрастен. В лабораторни изследвания на животни в ранна възраст BPA е бил причината за променено развитие на мозъка, репродуктивни аномалии и затлъстяване, наред с други състояния. Има сериозни доказателства, че BPA е токсичен за яйчниците и матката.
1. Ограничете консервираните храни и пластмасовите контейнери
Купуването на храна, съхранявана в еко картонени опаковки, е добър начин да избегнете BPA. Такива опаковки са направени от биоразградими и рециклирани картони и не съдържат полимерни съставки като филми и ламинати от полипропилен и полиестер. Съответно те могат да бъдат компостирани в домашни условия.
2. Купувайте повече био продукти
Конвенционалните храни съдържат над 300 вида добавки. В сравнение с био храните, които са само до 10% от тях. В био продуктите не са включени консерванти, изкуствени оцветители и подсладители. Много от плодовете и зеленчуците имат пряк контакт с пестициди. Закупуването на био храни и тяхната консумация, не само е полезна за нашето здраве а и за околната среда.
3. Мийте си ръцете редовно
Мийте ръцете си редовно и винаги преди ядене. Химикалите в прахта или в касовите бележки от термична хартия могат лесно да попаднат в ръцете ни и съответно в организма ни.