Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8019037 www.bgdnes.bg

Великите, с които се простихме през 2019. Изгасна цяло съзвездие - Ламбо, Стояна, Ласкин, Левчев, Левиев...

Загубата на Йосиф Шамли, проф. Вучков, Буги Барабата, Жорж Ганчев прави по-сив живота

2019 година е към края си - изпращаме я както с прекрасни спомени, така и с много тъга. Това е годината, дала ни много звездни бебчета, но и отнела ни много обичани и велики българи.

Реклама

През 2019 г. си казахме последно сбогом с известни личности, оставили траен отпечатък в сърцата ни. Дълбок поклон пред хората, които оставиха незаличима следа в живота ни, обогатиха го, направиха го по-цветен, накараха ни да се почувстваме горди.

Точно на Никулден загубихме великата Стоянка Мутафова. Актьорската гилдия потъна в скръб за пореден път тази година. Актрисата, която не спря да се усмихва, беше Царицата на комедията за няколко поколения българи. Мутафова носи артистичен ген, който вероятно предопределя съдбата й. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов" . Бъдещата знаменита актриса е родена е на 2 февруари 1922 г. в София и само след месеци щеше да навърши 98 години. Мутафова и Калоянчев са емблемите на българската комедия. През 1963 г. двамата стават първите заслужили артисти на Сатиричния театър. От 1977-а тя вече е народна артистка. През годините получава орден "НРБ" II степен и два пъти орден "Св. св. Кирил и Методий" I първа степен.

Ролята си в "Госпожа Стихийно бедствие" Стоянка продължи да играе до лятото на 2019, когато вследствие на влошено здраве слезе от сцената. За малко да влезе и в Книгата на Гинес за най-дълго играеща актриса. Интересът към всички представления на Мутафова бе главозамайващ и постановките с нея се играеха по четири пъти в месец.

Друга емблема на актьорското съсловие бе Стефан Данаилов. Той почина на 27 ноември. Обичаният актьор си отиде на 76-годишна възраст. Един от големите български актьори има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил и народен артист е, преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ на осем випуска, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев и народен представител, избиран шест пъти. Ламбо остави стотици благодарни студенти, близки и приятели, които се прощаваха с него повече от пет часа.

На 21 ноември ни напусна и актьорът Васил Димитров. Той също бе един от доайените в театъра, уважаван актьор, режисьор и театрален педагог. Той почина на 85-годишна възраст. Освен на театралната сцена се изявява и на малкия и големия екран в заглавия като "Бартер", "Пансион за кучета", "Войната на таралежите" и сериала "Дунав мост". Носител е на множество награди, сред които и на орден "Кирил и Методий". Приживе за професията си Васил Димитров споделяше: "Тя е благодатна и благодарна. Тя те акумулира по някакъв начин. След едно хубаво представление се чувствам по-бодър и съм готов да продължа. А театърът - той е съдба. Той е моят живот".

Реклама

През тази година на 12 октомври България загуби и един от великите си музиканти - Милчо Левиев. Джаз музикантът си отиде на 82 години след кратко боледуване. По-голяма част от живота си пианистът живя в Щатите, където направи аранжимент на песента на Пол Маккартни "Вчера" и свири с големите имена в джаза.

2019 бе от най-тъжните години и за приятелите на Йосиф Шамли. Трагично напусналият живота актьор си отиде на 29 октомври. Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. Шамли е носител е на "Аскеер" за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" и "Аскеер" за ролята на Цера в "Ничия земя" в Народен театър "Иван Вазов" в категория "Поддържаща мъжка роля". Шамли остави след себе си малки момичета и неутешима млада съпруга.

През тази година от този свят си отиде и големият български режисьор и сценарист Димитър Петров. Той издъхна на 93-годишна възраст. Димитър Петров Димитров е роден на 22 октомври 1924 г. в град Рила. През 1951 г. завършва кинорежисура във филмовата академия в Прага. Режисирал е някои от най-любимите детски филми като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море".

И друг класик издъхна тази година - Любомир Левчев. Той си отиде на 84-годишна възраст на 25 септември. Като поет и писател "ваятелят на словото" остави огромно творчество и отдавна беше признат за жив класик. Първата му книга - "Звездите са мои", е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Левчев бе автор на три романа и на сценарии за филмите "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики" и "Сладко и горчиво". На 82-ия си рожден ден Левчев представи новата си книга "Самосъд" с 20 стихотворения и това бе последното му появяване пред публика.

Друг обичан интелектуалец също си отиде през тази година - проф. Юлиан Вучков. 83-годишният професор издъхна на 22 септември. Той работи дълги години в предаването "Всяка неделя", а в "7 дни ТВ" създаде рубриката "Храна за душата" - предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Работи и в предаването "Здравей България" по Нова телевизия, където води собствена рубрика. През март 2014 г. предаването му "Времена и нрави" започва да се излъчва по "Евроком". Телевизията заснема и биографичен филм за проф. Вучков. Юлиан Вучков остава в спомените на три поколения като една от ярките личности на екрана.

На 21 юли този свят напусна и Буги Барабата. Блус музикантът с истинско име Марио Събев почина на 58 г. Той бе основател на "Бараби блус бенд" и автор на всичките песни в седемте албума на групата. Дълги години е водещ в радио "Z-Rock" на сутрешния блок "Буги тайм" и вечерния "Нека бъде рок".

На 19 август на 79-годишна възраст почина и Жорж Ганчев. Известният политик е роден през 1939 година с името Георги Ганчев Петрушев. През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в "Академик", София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр. Между 1977 - 1988 година се изявява като режисьор и сценарист, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. Връща се у нас, втурва се в политиката, през 2016 г. се кандидатира и за президент, но не го избират.

На 5 април тази година почина и вокалистът на българската група Gravity Co. Явор Захариев. Загубата разтърси родната музикална сцена. Захариев беше открит в безпомощно състояние в дома му в столичния кв. "Лозенец". Той беше откаран в шокова зала на "Пирогов", където лекарите се бориха за живота му, но не успяха да го спасят.

Дни по-късно ни напусна и още една знакова актриса за своето време - Виолета Гиндева. На 72 години тя се спомина след тежко боледуване. Красавицата по времето на соца участва в над 30 филма, а преди година се завърна и на сцената на Народния театър. Става популярна след партньорството си със Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев в "Черните ангели" на режисьора Въло Радев през 1970 г. През 1975 г. се снима в "Сватбите на Йоан Асен" заедно със Стефан Данаилов, Апостол Карамитев и Коста Цонев и получава куп награди за превъплъщението си.

Месец преди нея почина и продуцентката Весела Тотева. Освен на журналистиката Весела се посвещава на двете си деца и каузата да помага на хората, които се борят с наркотиците и насилието. Филм за живота на Тотева бе заснет преди смъртта й и излезе на голям екран на 8 ноември 2019 година. Сюжетът й се базира върху книгата "Падение и спасение", посветена на борбата й с хероиновата зависимост през 90-те години.

В самото начало на годината - на 6 януари, си отиде и момчето от село Рупча - Иван Ласкин. Той издъхна на 6 януари, като прекара последните 10 дни в реанимацията на ВМА с тежка чернодробна недостатъчност на 48-годишна възраст. Колеги и приятели на Ласкин дори организираха кампания за кръводаряване в цялата страна.

За съжаление обаче, въпреки грижите на лекарите Иван Ласкин не излезе от комата. Наричаха го "лошото момче на българския театър". Винаги директен, с остър език и до болка откровен. Ласкин се е появявал на сцените на почти всички софийски театри. Влизал е в едни от най-емблематичните роли на герои на Шекспир като Макбет, Ромео и Клавдио. Участва и в едни от най-гледаните сериали като "Хайка за вълци" и "Дунав мост".

Реклама
Реклама
Реклама