Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8022695 www.bgdnes.bg

Борис III гръмнал прасето Хитлер

По време на ловен излет

Царят ходел на пусии из горите заедно с писателя Елин Пелин

Добромир ДОБРЕВ

Цар Борис III гръмнал Хитлер по време на лов! Случката се е разиграла в началото на 1936 година. За това свидетелства приживе Славе Атанасов Костов, който дълги години е придворен на царската фамилия. Слугата започва работа при цар Фердинанд, а след това помага на цар Борис III и на малкия цар Симеон II.

Хитлер всъщност е прозвището на най-големия глиган, който царят е успявал да повали някога. Борис, както и брат му принц Кирил Преславски потомствено са били страстни ловци и не минавало седмица, без да грабнат пушките и да се отдадат на хобито си. Царят дълго време бил вдигнал мерника на огромния нерез, който неслучайно носел името Хитлер.

Реклама

Звярът с огромните бивни живеел в резервата "Соколец", което било любимо място за лов на Негово Величество.

"Страшен екземпляр, същински танк", възкликва цар Борис, когато вижда за първи път най-едрия глиган от чакалото в гората. За големия лов пристига и писателят Елин Пелин, който е със 17 години по-възрастен от престолонаследника, но двамата са били големи приятели.

"Денят се случи студен. Ама всички бяхме облечени добре с кожуси. До първото чакало, дето щеше да е Царо, бях направил хранилка с царевица, там най-напред минаваше големият нерез", разказва бай Славе. Той споделя спомените си в книгата "Живот за царя" с автор Георги Манов, публикувана през 1988 година.

"С кучета, рогове, тенекии курдисах и викачите от войници. Да вдигат патардия. Тъй насочиха стадото към вардата. По едно време Царо гръмна. Сигурен бех, че нерезът е паднал. Знаех, че целта е близо, а Царо добре стреля. Пък и щом не повтори - значи е уцелил. Тръгнах натам и гледам право срещу мен, като огромна черна топка по снега се носи... Хитлер ранен, кървав, страшен. Глиганът, щом не го свалиш с първия изстрел, по-страшен и от ранена мечка може да е! Черното торпедо се носи по пътеката срещу мен. Едва успях да рипна нагоре и да се хвана за клоните на една ела. Глиганът профуча край мен, като обърка с четината си подметките им. Заби по нанагорнището и потъна в шубраците", спомня си хижният надзирател и придружител на Негово Величество. Борис дотичал с чифтето и подгонил нереза по баира, следвайки кървавата диря.

"Изведнъж от една купчина сред снега се надигна глиганът, обърнат към нас. Царо гръмна и го повали. Окървавен, с алена пяна на устата, озъбил бивни, той агонизираше. Царо го доуби с още едно изгърмяване. После, когато го мерихме, тоя звяр излезе над двеста кила. Това се случи в началото на 1936 година, когато истинският Хитлер още не се беше развилнял", завършва разказа си Славе Костов.

Реклама

Когато царят умира мистериозно през август 1943 година, придворният слуга отива в оградения резерват и решава да отвори тарабите. Така сюриите с прасета хукват напълно свободни из горите на Рила планина.

Национал поваля огромен трофей

Футболистът на "Ботев" (Пловдив) Кристиан Димитров се похвали с внушителен ловен трофей преди края на годината. Националът качи снимка, на която позира с ловна пушка до трупа на огромно диво прасе, което той лично отстрелял с един изстрел.

"Какво бихте направили, ако видите това нещо да тича срещу вас? Приключвам годината с трофей", хвали се Димитров.

Кадърът бързо набра популярност в социалните мрежи. Някои фенове го поздравиха за улова, но има и такива, които го осъдиха за действията му.

Реклама
Реклама
Реклама