Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8073404 www.bgdnes.bg

Продават родопски въздух

Находчив бизнес

5 лв. за торбичка с чист кислород 

Изразът "пари на вятъра" придобива напълно нов смисъл.
Родопски въздух в найлонови торбички продават жители на Рудозем и Мадан (Смолянско). Чистият кислород е пакетиран и бройката се продава по 5 лева.
Бизнес идеята е изключително находчива, тъй като през последните месеци редица български градове имат проблеми с мръсния въздух. "Това е глътка свеж въздух за вашия дом или офис", гласи приканващо съобщение, за да вземете от нестандартния артикул.
Производителите гарантират, че въздухът е събран от най-чистите иглолисти гори на Родопите и качеството не подлежи на коментар. Доставката с куриер е за сметка на купувача, така че ще се наложи да платите някой друг лев отгоре за транспортирането. Въздухът няма срок на годност и може да се използва дори и след дълго време.
Любопитното е, че това не е първи опит да се търгува родопски въздух. Преди шест години торби с кислород бяха обявени за продажба в световната търговска платформа Ибей. Цената за бройка тогава беше 9 британски паунда, което се равнява на близо 21 лева. Имаше и различни разфасовки, като по-големите торбички бяха по-скъпи. Продавачът тогава отбеляза, че всяка найлонова торбичка с родопски въздух е с написана дата на производство и купувачът има 14 дни да го върне след покупката.
Бизнес с въздух въртят и в Чернобил. В туристическо магазинче на метри от избухналия реактор се продават кутийки с кислород от района на най-голямата промишлена авария в историята на човечеството. Различните по големина опаковки се продават на цени от 20 до 40 лева, а туристите се редят на опашки, за да си ги купуват.


Междувременно вчера комисията по екология в Русе одобри създаването на комисия за въздуха. Предложението беше прието с 8 гласа "за" и 2 "въздържал се", но окончателното решение ще бъде взето на предстоящата сесия на общинския съвет на 23 януари. Комисията беше създадена заради недоверието на гражданите за качеството на въздуха в дунавската столица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама