Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8074569 www.bgdnes.bg

Кукери погнаха водомора в Пернишко

Водното бедствие в Пернишко не спря хилядолетната традиция хората да излизат на улици и площади, за да празнуват магията на ритуала "Сурова". Селата в Граовско отново са огласени от звънците на маскирани сурвакари, гонещи злото с древен ритуал в първите дни на януари, видя "България Днес".

Кулминацията настъпва на 14 януари в село Кралев дол с факли и ритуален огън. Местната група е последният носител на най-престижната награда "Златна маска" от фестивала на маскарадните игри в Перник 2019 г.

Реклама


"Ще прогоним водомора, а "Сурова" винаги ще я има", казва един от водачите на шествието, което от ранна сутрин обикаля всички къщи в селото. И добавя: "Нашите предци са преживели войни, национални катастрофи и далеч по-страшни събития от изпитанието, което сега е пред нас. Традициите ни помагат да бъдем по-силни от злите сили, които винаги ги е имало."


Злите сили прогониха и в близкото село Дивотино. От ранни зори групата от 60 души влиза в дворовете на къщите. Първата от тях пресъздава сватба, а преоблечен като свещеник мъж ги венчава пред стопаните, наричайки за здраве, берекет и избавяне от теглилата. До тях неотлъчно е мечкарят, музикантите и знаменосеца на дивотинци.
Останалата част от групата са т.нар. звънчари, които нямат право да влизат в двора, освен ако не бъдат поканени от собствениците. Облечени в традиционните си зелено-червени костюми и със страшни ликове пред лицата си, момичета и момчета до късно през деня обикалят голямото село.


"Десетилетия наред участвам, заедно с дъщеря ми сме. Не може да ни попречи безводието. Много от нас имат кладенци в дворовете и са запасени с вода. Мога да запася цяла пожарна и пак да имам. Но не е въпросът да се спасяваме самостоятелно", сподели пред "България Днес" 48-годишниявт Найден Найденов, който вее знамето на кукерската група от Дивотино.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама