Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8082318 www.bgdnes.bg

Руси Чанев спасява света като ядрен физик

Само 10 представления на най-коментираната пиеса "Копенхаген"

Големият актьор Руси Чанев се завръща на сцената с ролята на Нилс Бор в една от най-коментираните съвременни пиеси - "Копенхаген" от Майкъл Фрейн. Тя се поставя за първи път у нас, а негови партньори на сцената на столичния "Сити Марк Арт Център" са също известните Стефка Янорова и Валентин Ганев.
В прочутата пиеса, създадена през 1998 г. Майкъл Фрейн майсторски представя версия за историческата среща между двама от най-големите ядрени физики на XX век, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят е в ръцете им. В този момент тяхното приятелство и морал са поставени на изпитания, тъй като те са от двете страни на барикадата. "Копенхаген", която разчупва стереотипите, е поставяна многократно в театри и получава отличия във Великобритания, както и награди за най-добра драматургия - френската "Молиер" и американската "Тони". "Природата ме е създала като странен математически феномен - не съм единица, а половинката от две", казва в пиесата героят на Руси Чанев. Актьорът, блеснал с ролите си в "Авантаж", "Осъдени души", "Време разделно", "Мера според мера", също е феномен в изкуството ни.
"Пословичен е с нагласата си да се стреми към нестандартни актьорски решения, да оборва клишетата и стереотипите", каза за него проф. Александър Грозев. Той не е лесен актьор и никога не се изкушава от бързия успех, нито гони евтина популярност. Заради неговата оригиналност, талант и остроумие сценарии за актьора пишат Георги Дюлгеров, Александър Морфов, Валентин Ганев. На някои от тях Чанев е съавтор. Въпреки успехите си, известният със своя перфекционизъм Чанев няма милост към себе си и дори за култовия си образ на Дилбер Танас в "Мера според мера" казва: "Надали някой изпитва носталгия по филма - като го покажат няколко пъти по телевизията и ти писва. Но все пак винаги нещо ти трепва в душата". За невероятните образи, които създава, като "се вмъква в условните рефлекси и душевност на героите си", по думите на Дюлгеров, който го сравнява в това отношение с Робърт де Ниро, Чанев получава от Министерството на културата почетния знак "Златен век", който се присъжда за изключителен принос към българската култура.


Днес 74-годишният актьор отново се опитва да подреди хаоса на живота си с изпълнението си в пиесата "Копенхаген". Пиесата има само десет представления и затова само 3000 зрители ще могат отново да се срещнат с Руси Чанев - "магьосник, който превръща сцената в космос", по думите на колежката му Касиел Ноа Ашер.
Можете да гледате постановката на 22 и 27 януари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама