Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8110500 www.bgdnes.bg

Началото на китайската лунна година бе белязано от сянката на новия вирус (Снимки)

В Китай стартираха тържествата, свързани с китайската лунна година. Тя преминава под знака на Металния плъх, но и под сянката на новия коронавирус, поразил страната, предава ДПА.

Новата пневмония наложи редица ограничения при провеждането на тържествата и на пътуванията, за да бъде овладяно разпространението на белодробното заболяване.

Реклама

Годината на Металния плъх пое щафетата в петък в полунощ /18:00 часа българско време/ от Годината на Земния глиган, която също беше белязана от огнища на зараза със свинска чума.

Поради съображения за сигурност в Пекин и в другите мегаполиси не беше проведена заря, но в по-малките провинциални центрове имаше фойерверки.

В традиционната многочасова Новогодишна гала вечер по телевизията, която се наложи като традиция от 1983 година насам, водещите отправиха емоционален призив за борба с новото заболяване, предаде БТА.

В 4-часовия новогодишен спектакъл беше включен в последния момент специален сегмент, в който бяха отправени най-добри пожелания на медицинските екипи и на жителите на град Ухан, най-тежко поразен от новия коронавирус. "Ние ще бъдем победители", емоционално възкликнаха в един глас популярните водещи на шоуто Бай Янсун и Кан Хуей. Те увериха аудиторията, че няма предизвикателство, с което нацията да не може да се справи, но за тази цел са нужни координираните усилия на всички китайски граждани.
Годината на Металния плъх се очаква да донесе творческа енергия, късмет, здраве и просперитет.

За разлика от Григорианския календар, съблюдаван в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които е с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Тази година тя започна на 25 януари и ще приключи на 11 февруари 2021 г. Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития.

Реклама
Реклама
Реклама