Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8310907 www.bgdnes.bg

Гръцкото правителство прекрати всички църковни служби и други религиозни обреди

С решение на гръцкото правителство се прекратяват временно службите във всички места за богослужение на всички религиозни учения и вероизповедания.

Църквите остават отворени само за индивидуална молитва, съобщи снощи в Туитър гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, цитиран от АНА-МПА.

Реклама

Прекратяването на всякакви религиозни служби и обреди беше обявено от министърката на образованието и вероизповеданията Ники Керамеос. Причина за това решение са превантивните мерки срещу разпространението на новия коронавирус в Гърция.

Изключение от забраната се прави само за погребения, надгробни обреди и индивидуална молитва. В тези случаи обаче също ще трябва да се спазват строги мерки за хигиена, които ще бъдат определени в постановление на министерствата на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването.

Прекратяването на службите и останалите религиозни обреди влиза в сила веднага и ще е в сила до 30 март.

По-рано Светият синод на Гръцката православна църква също взе решение за временно прекратяване на всички богослужебни събирания на хора освен неделната литургия.

Според решението на синода неделната служба трябва да се провежда просто, в интервала от 7 до 8 часа сутринта. Архиереите призоваха възрастните хора и уязвимите към коронавируса групи да останат по домовете си. Правителственото решение обаче фактически прекратява и неделните служби.

Също така Светият синод реши Светите тайнства да се извършват само в тесен семеен кръг и единствено ако отлагането им е невъзможно. Погребенията също ще се извършват в присъствието само на близки роднини.

Службите в манастирите ще се провеждат без присъствието на поклонници.

В заключение Светият синод заявява, че "възприема всички мерки, които предприема пряко гръцката държава за справяне с разпространението на вируса и ще направи същото по отношение на каквото и да бъде предписано в хода на развитието на заразата в непосредствено бъдеще."

Реклама
Реклама
Реклама