Една малка ракия бори коронавируса

Тя ускорява метаболизма и подсилва имунитета, обясняват специалистите
Българите, които освен храни, лекарства, дезинфектанти купуват и алкохол, постъпват съвсем логично според медиците. Рафтовете на много магазини се изпразват и търговците една успяват да заредят бутилките не само защото родният вековен опит сочи, че ракията облекчава при простуда и е ефективен дезинфектант срещу вируси. Според актуални научни изследвания в малки количества тя помага и срещу COVID-2019.
Двете най-важни препоръки срещу заразата са изключително стриктна хигиена и засилване на имунитета. Точно за втората мярка се оказва, че алкохолът има значение.
Още преди настъплението на COVID-2019, в края на миналата година бяха публикувани твърдения на учените от БАН какви полезни за здравето свойства има ракията. Тя влияе положително на метаболизма, тъй като съставките й ускоряват храносмилането, като стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими. Както е известно, добрият метаболизъм освобождава тялото от токсини, а това е в основата на силния имунитет.
„Малко количество алкохол е полезен за имунната система и даже е доказано, че има антивирусно действие“, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Референдум" по БНТ преди дни. Той обаче предупреди, че злоупотребата с алкохол е опасна. При махмурлук два дни човек е с намален имунитет, подчерта изрично професорът, цитиран от bnt.bg.
Под малко количество се разбира до 50 мл концентрат или чаша вино.