Копривата удари 23 лева за кило

23 лева достигна цената за килограм коприва, показа проверка на "България Днес" по родните тържища.
Зелените растения, които използваме като зеленчуци на трапезата си, поскъпнаха в навечерието на Великден. Най-фрапиращо е увеличението при копривата, която се продава на малки разфасовки от 150 грама, чиято цена варира около 3-3,50 лева. Чистата аритметика показва, че за стойността за килограм коприва може да си вземете две или дори три кила свинско и пилешко месо или да подсигурите агнешкото за цялото семейство на празничната трапеза. Цената е толкова висока заради забраната да се излиза и трудното бране на копривата, обясняват търговци.
Сериозна е цената и на спанака. Той масово се продава в пакети по 250 грама, чиято цена е от 2,50 до 3 лева. Така за един килограм трябва да приготвите 10-12 лева, за да имате достатъчно количество за празника. Консумацията на спанак гарантира поддържане на здравословни нива на белите кръвни клетки в тялото. Те са отговорни за добрия имунитет. Това помага за по-качествената борба с инфекциите и поддържа имунната система здрава и силна.
Копривата е растението, което предоставя лек за артрит, в основата е на билковите лечения за алергии, облекчава косопад, намалява кървенето, бори се с инфекции на пикочния мехур, помага при кожни оплаквания, неврологични заболявания и дълъг списък от здравословни проблеми. Мнозина хора заявяват, че предпочитат да сложа чифт ръкавици и да си наберат от полето, където я има в изобилие, отколкото да броят над 20 лева за килограм от нея. Тя расте почти по цялото земно кълбо и е много достъпна и това озадачава купувачите защо държи толкова висока цена. Проверката показа още, че на пазарите цената е с няколко лева надолу.
На сергиите може да се намери и друга зеления - лапад, на връзка за левче. Но ще трябва да си вземете поне четири, за да направите супа за 4-членно домакинство. Лападът е богат на желязо и отличен за борба с анемията и пролетната умора. Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, сочени за вероятна причина за рака.