Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8513431 www.bgdnes.bg

Алергологът д-р Мариана Мандажиева: Маските предпазват и от сенна хрема

Ринит е единственият симптом еднакъв за поленова алергия и COVID-19

КОЯ Е ТЯ

Д-р Мариана Мандажиева е специалист алерголог с над 25 години професионален опит. Завършва Медицински университет през 1992 г. До 2005 г. работи в Клиника по Алергология и астма на УМБАЛ "Александровска" в София. От 2005 г. е част от екипа специалисти на Клиника по дерматология, венерология и алергология към ВМА. От 2016 г. е алерголог и основател на Медицински център в столицата.

Виктория СТОЯНОВА

- В момента е сезонът на сенната хрема. Появи се информация, че част от симптомите са аналогични с тези на коронавируса. Вярно ли е?
- Не съвсем. При коронавирусната инфекция също има хрема, може да има кихане, но не е типичната за поленовата алергия хрема. При нея има запушване на носа, пристъпно кихане, дразнене на очите и сърбеж в ушите, носа и гърлото. При коронавирусната инфекция хремата е по-водниста, краткотрайна, може да има пристъпи на кихане, но то не е така характерно, както при сенната хрема. Освен това продължителността на хремата е различна, при коронавирус тя е по-краткотрайна, придружава се от болки в гърлото, втрисане, повишаване на температурата. При сенната хрема оплакванията са продължителни, продължава от седмица-две до месец и дори до 4-5 месеца. При сенната хрема липсва тази отпадналост и болки в мускулите, както е при COVID-19. Може да има кашлица, но тя е по-често нощем или когато има повишена концентрация на полени, да речем в парка. Кашлицата при сенната хрема е пристъпна и със задух, суха.

Реклама


- Кои са симптомите, които се покриват?
- Хремата, но тя е съвсем различна, както казах. Пациентите, които знаят, че имат поленова алергия много лесно могат да различат една хрема при вирусна инфекция и хрема причинена от полени. При леко протичащите случаи на коронавирусните инфекции не може лесно пациентът да постави диагнозата и да различи от сенната хрема или друга инфекция, но в този случай носенето на маска е дори задължително при хората със сенна хрема.


- Маските, които носим в момента, могат ли да ни предпазят от полените и по-тежкото протичане на сенна хрема?
- Разбира се. По този начин се предпазваме от полепване на полени по лигавиците на горните дихателни пътища и също така предотвратяваме разпространението на пръски посредством кихане евентуално при носителство на коронавирусна инфекция. Те са една механична бариера, когато са качествени и по-плътно поставени на лицето. Те намаляват количеството на алергени, които биха могли да полепнат по лигавицата и съответно тежестта на симптомите.


- Има ли възможност страдащите от сенна хрема да са по-податливи към заразяване с коронавирус?
- Няма достатъчно данни, тъй като инфекцията и наблюденията върху нея са отскоро. По принцип пациентите с алергичните заболявания и специално тези, които страдат от сенна хрема, са склонни да боледуват повече от вирусни инфекции, съответно и вирусните инфекции предразполагат към отключване на алергична хрема. Но за COVID-19 няма достатъчно данни, които да бъдат обобщени и съобщени.


- Смятате ли, че социалната изолация е решението за справяне с епидемията и сенната хрема?
-Посредством стоенето вкъщи намаляваме срещата с коронавируса, както и с алергена. При лечението на сенната хрема, първата стъпка е намаляване на количеството алерген, което поглъщаме, тоест ако може да се изолираме от алергена. Това е един от основните принцип в лечението на атопичните заболявания. Изолацията вкъщи, проветряването често на стайните помещения сутрин и вечер, хубавото почистване ще намали количеството на алергена. Това е добре за малките деца и хората с тежко протичащи симптоми. Със седенето вкъщи възпрепятстваме заразяването не само с COVID-19, но и с редица други вирусни инфекции, които предразполагат за по-тежкото протичане на сенната хрема.


- Кога е най-силно изразена сенната хрема и кои месеци са най-тежки за преминаването й?
- Зависи към кой алерген сме развили алергия и съответно клинично изразено заболяване. Един пик през април, началото на месец май, това съвпада с цъфтежа на брезовия полен и всички дървесни полени. Следващият пик е края на месец май, целият юни и началото на юли. Тогава настъпва интензивен цъфтеж на много тревни видове, има и отделяне на мъхчетата от тополите и хората погрешно смятат, че са алергични към тополите. Всъщност алергията е към многото дървесни видове, които цъфтят по това време. Има един последен пик на сенна хрема през края на лятото, това е в края на август до началото на октомври понякога, той съвпада с цъфтежа на много плевели, като амброзия, коприва.


- Промените в климата и затоплянето на времето могат ли да потушат COVID-19?
- Няма достатъчно натрупани данни дали влиянието на температурата може да смекчи атаката на коронавируса. Очаква се нещо подобно да се случи, но виждате, че разпространението в южните части на Земята, където е значително по-топло като в Бразилия, е със същата сила, както по нашите географски ширини. Затова е рано да се каже.

Реклама
Реклама
Реклама