Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8793886 www.bgdnes.bg

Бургазлията, който ще пори водата 12 часа: Плувам по-бързо от риба!

Ще ми подават храна и вода със специална пръчка, за да не спирам, обяснява Цанко Цанков

"Плувам по-бързо от много риби. Тренирам по 4 часа на ден и съм усъвършенствал стила "бруст", с който ще атакувам световния рекорд по скоростно плуване в басейн".
Това сподели пред "България Днес" Цанко Цанков. Бургазлията бе първият човек в историята, преплувал Бургаския залив. Времето му бе малко над 14 часа. На 22 август българският Майкъл Фелпс ще атакува световния рекорд за най-дълго разстояние, преплувано за 12 часа в басейн.
"Словенец държи рекорда в момента и е време той да падне в български ръце. Той е изплувал 41 километра. Бургаският залив, който преплувах миналата година, е повече от 46 километра, но и времето ми беше повече - около 14 часа", сподели пред вестника Цанков, който усилено се готви за мащабното събитие.
Месеците на самоизолация заради коронавируса не позволили на Цанко да тренира, поради което топплувецът сега наваксва ударно. Той ще плува 12 часа, без да спира, и за момент, като всяка обиколка трябва да бъде в рамките на минута и 18 секунди, за да успее да преодолее повече от заветните 41 километра.
"С дълга пръчка ще ми бъде подавана в движение чаша със специална напитка, съдържаща много полезни вещества. Те са необходими, за да се подкрепя мускулатурата и състоянието на организма. Също в движение ще я пия, но без да спирам за храна или почивка, защото е ценно време, което много трудно би се наваксало", разказа още Цанков.
Точна и ясна стратегия на плуването и изразходването на силите ще бъде в основата на постигането на целта. Освен физическата особено важна е и психологическата подготовка.


"Ще мисля за моята приятелка, което ще ми дава сили и мотивация. Но мислите и концентрацията не трябва да се нарушават прекалено, за да не се излезе от ритъм", разкрива още европейският ни рекордьор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама