Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017542 www.bgdnes.bg

Българка уши рокля за "Долче и Габана"

Димитрина Маркова създаде новия шедьовър от палмови влакна и кристали 

Българка създаде една от най-новите рокли на световния моден гигант "Долче и Габана".
Младата дизайнерка Димитрина Маркова заедно с екип от талантливи момичета успяват да създадат идеята за дрехата, а след това и ръчно да я изработят. Специфичното е, че в роклята са инкрустирани множество пайети и кристали, които се слагат на ръка и цялата процедура отнема много време.


Уникално в роклята на "Долче и Габана" има вплетена рафия - натурален продукт, чието име идва от специален вид палма, която расте в Африка, Централна и Южна Америка. След като бъде направена определен вид обработка, влакната на рафията се превръщат във висококачествен текстил, който се използва масово при изработката на дрехи, обувки, аксесоари, a също така и с декоративна цел. От нея се изработват още различни видове канапи, въжета и кошници. Самите влакна са доста меки, гъвкави, здрави и издръжливи, лесни са за боядисване и са биоразградими.
Маркова така нарежда кристалите, пайетите и рафията, че те се превръщат в цветя, които са основен акцент в творбата. За няколко дни дрехата на италианската модна къща се превърна в една от най-харесваните в цял свят и забележителното е, че в нея има българско участие.
Мечтата на младата ни дизайнерка е един ден да има собствена модна линия. Маркова привлече вниманието към себе си преди две години, когато още като студентка по специалност "Мода" представи своя колекция в столична галерия, превърната в моден подиум.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама