Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9047972 www.bgdnes.bg

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Имах усложнение от имплантиране на пейсмейкър, но всичко се размина, казва диджеят

"Вече съм добре, слава на Господа, прескочих трапа. Имах усложнение от процедура, която са ми правили преди няколко години - имплантиране на пейсмейкър. Беше се получила инфекция, която е довела до излизането на пейсмейкъра извън кожата. Това е много неприятно усложнение, защото инфекцията може да стигне до сърцето и да доведе до фатални последствия. Затова се наложи да ми извадят стария пейсмейкър заедно с електродите му и да ми сложат нов, от другата страна. Благодарен съм на д-р Джинсов и на всичките му колеги. Сега взимам антибиотици и се надявам да се възстановя."
Това сподели пред "България Днес" легендарният диджей и музикален продуцент Тома Спространов, който само преди дни едва преживял тежката операция по спешност. "По принцип изваждането на пейсмейкър е доста по-сложно от имплантирането му, особено ако е минало време, както е при мен. Могат да се получат сраствания и усложнения при отстраняването му. Това е причината на малко места да се извършват подобни операции", сподели ни музикалният журналист.
Въпреки тежката ситуация, в която се намира, той не спира да се шегува: "Обадиха ми се много приятели, а бившата ми жена вика: "Каквото и да става с теб, все оцеляваш!".


Преди точно една година Спространов се раздели с голямата си любов - редакторката му от "Пулсиращи ноти" Гергана Лазарова. Дълги години той бдеше до леглото й, тъй като бе парализирана, а Томата, както го наричат приятелите, се грижеше за нея като за малко дете. "Много се измъчи, горката. Най-тъжното е, че нямаше как да й помогна. Започнах да продавам плочите си, защото нямам нищо друго ценно, което да продам. Месечно за лекарства за паркинсона й ми бяха нужни повече от 200 лева. Но аз много я обичах. С нея живях близо 30 години", спомня си с тъга Спространов.
Първата му любов е англичанката Джудит. Минават през иглени уши, за да се оженят. Тя пристига в Пловдив като учителка в английската гимназия, а Тома е вече популярен музикален водещ. В общината три пъти отказват да ги оженят, защото момичето е от капиталистическа страна. Накрая Спространов праща молба до Президиума на Народното събрание и Кръстю Станишев дава благословията да се вземат. Джудит и Тома сключват брак и имат три деца - Георги, Филип и Мария, които са в Англия. Но всяко лято фамилията се изсипва с внуците при Спространов. "Сега като разбраха за положението ми, през час звънят. Искат да ходя там, да живея с тях, ама не става, аз тук си обичам, аз съм си пловдивчанин", гордо казва Спространов.
Легендарният журналист е контактувал и има автографи от стотици световноизвестни личности - Стинг, Пол Макартни, Ринго Стар, Прешъс Уилсън, "Пинк Флойд" и т.н.
"Толкова прекрасни спомени имам. Прешъс примерно, тази красива жена, понеже веднъж нямаше къде да се преоблече, та се наложи един приятел, който караше камион със зелки да продава, вътре да си свали дрехите, защото бе запотена след един концерт. Оттогава тя все ме бъзика как се кефила на зелките около нея", смее се Спространов. "Винаги ще обичам българските изпълнители. Ето Лили Иванова аз първи я пуснах в ефир. С Данчето Христова пък се сприятелихме още в началото на нейната кариера, някъде към 70-те на миналия век. Тя правеше репетиция с оркестъра в зала "България". Помня как пред служебния вход, откъдето излизаха музикантите, имаше желязно перило. На него веднъж бяхме седнали аз, Борето Годжунов, Данчето Христова и моят бъдещ зет Хъмфри, саксофонист - той по-късно се ожени за сестра ми. Данчето беше вързала косата си на конска опашка и седеше с кожена мини пола, с приятно оголено бедро. Тогава беше забранено да се ходи с мини поли и тесни каубойски панталони. Милиционерите цепеха тесните каубойски панталони - джинсите и дънките - и слагаха печат върху бедрата на момичетата с къси полички. Приближи се един милиционер с намерението да я дамгоса по бедрото, а тя му се закани: "Ей, ще ми слагаш печат ли? Аз съм от "Коньовица", като ти зашия един сега, ще видиш звезди посред бял ден." Милиционерът се уплаши и избяга. Такава си е Данчето Христова, куражлийка", смее се Томата.
Легендарният ни музикален корифей е куриозен случай в нашия музикален живот - в продължение на повече от 50 години е радиоводещ на популярното в страната предаване на Радио Пловдив "По крилете на песента", което от 1967 г. прерасна в "Любопитно петолиние". От 1979 г. по програма "Хоризонт" на БНР с водещия започва предаването "Пулсиращи ноти". Той популяризира всички днешни звезди на поп музиката от Лили Иванова и Емил Димитров насам. Печели славата на музикален дисидент в България, защото пуска считаната за упадъчна от властта тогава западна музика. В кариерата си се среща с много световни знаменитости - от Тина Търнър и Джеймс Браун до Стинг и Дъсти Спрингфийлд.
"Много се гордея с Петя Буюклиева. Това никому неизвестно момиченце от Асеновград направи първите си записи в Радио Пловдив. През студиото в Пловдив са минали всички, и то не по веднъж. Идваха Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, "Щурците", ФСБ, "Сигнал", Кристина Димитрова беше още ученичка... Лили Иванова при мен за първи път чу Рита Павоне и след два месеца вече я обявиха за българската Павоне с нейната песен "Сърце", която я направи много известна. Няма смисъл да изброявам. И сега младите идват при мен. Има много талантливи хора."
И до днес Спространов е горд, че навремето не е станал доносник на ДС. "По-възрастните помнят, че като пътуваш в чужбина, ти вземат в милицията българския паспорт и ти го връщат, като се прибереш. Ама преди това трябва да напишеш на един лист всичко, каквото ти се е случило. Но имаше и друго - ако англичаните бяха решили, че аз съм удобен за агент и нещо бяха направили, нашите се канеха да ме правят двоен агент. Става въпрос за шпионаж, едно към едно, и това ставаше в София. Искаха да ми дават и ордени, и пари, но аз им казах, че ако и англичаните ми дадат пари, те ще са повече. Казах, че аз съм българин и ако нещо се случи, ще им кажа. Ама никой не ми предложи... Така от моето шпионство не излезе нищо. Не съм докладвал кой комшия има злато, кой брилянти", шегува се с днешна дата Тома Спространов.
Желаем му да е жив и здрав!

Тома с трите си деца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама