Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9186303 www.bgdnes.bg

Най-популярният веган у нас Никола Донев: Веганизмът предпазва от коронавирус

Ние сме много по-здрави, имунитетът ни е по-силен

Месоядните хора са много по-застрашени от коронавируса.
В това е убеден най-известният веган у нас Никола Донев. Младият мъж е председател на УС на Българския вегански съюз и е познат от години със зрелищните протести против убийствата на животни, които организира в центъра на столицата. Никола категорично отхвърля проучванията, които сочат, че хората, които не приемат месо и други продукти, от животински произход, са по-застрашени от вируса.
"Веганите имаме много по-силна имунна система. Ние боледуваме много по-рядко и в случая с коронавируса отново би трябвало да бъде така" - категоричен е Донев.
Никола, който става веган още през тийнейджърските си години, твърди, че успява да набави всички нужни за организма витамини, без да слага в устата си и хапка животински продукт. Така например витамин D, който се препоръчва да се приема през следващите месеци, Никола си го набавя от гъбите.
"Хората от моето обкръжение са главно вегани. Не се страхуваме, че начинът на живот, който сме избрали, може да ни навреди по време на пандемията. Не познавам нито един веган, разболял се от коронавирус" - споделя още Никола и призовава всеки да последва примера на неговата общност. "Бих казал на хората - станете вегани и ще сте здрави!" - зове Донев.
Тази година на Деня на веганите, който се чества на всеки 1 ноември, по изключение нямаше организирани събития от Веганския съюз. Пандемията е стопирала идеите на общността, но правят планове за бъдещи прояви.


"Веганите по целия свят ставаме все повече. Това е много прогресивно движение, защото веганизмът има много положителни ползи за здравето" - убеден е Никола.
Появата на все повече вегани и вегетарианци у нас е осезаема през последните години. Редица са известните светски личности, които не вкусват месо или животински продукти. Между тях са примата Лили Иванова, певицата Маги Джанаварова, шоуменът Къци Вапцаров и още много други.

Руските учени:

Да не се яде месо днес е опасно

Веганството е опасно по време на пандемията, алармират руски учени.
Според Олга Ненаситна, цитирана от руската информационна агенция РИА "Новости", хората, в чийто диетичен режим не са включени продукти от животински произход, са по-застрашени от отслабване на имунитета.
"Няма как да си вегетарианец и да имаш пълноценно здраве", казва руският лекар. Според нея при тези хора с времето се наблюдава недостиг на витамини Д, Б-2 и Б-12, както и незаменими органични киселини, което може да доведе до развитието на диабет, бронхиална астма, артрит и различни сърдечносъдови заболявания.
И друг медик - Елена Тихомирова, не само подкрепя становището на Ненастина, но и защитава тезата, че веганството трябва да изчезне. Тя подчертава, че веганите често пъти развиват анемия, което допълнително повишава риска от различни простудни заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама