Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9236587 www.bgdnes.bg

Гръмнаха Звяра на Родопите

310 кг глиган повален с един изстрел

Ловецът Янко Здравков: Помислих го за мечка, 250 метра се търкаля в пропастта

Падна Звяра на Родопите!

310-килограмов глиган бе отстрелян в местност над Ардино. Огромното диво прасе никога досега не е забелязвано от ловците и нито един от тях не е подозирал, че в чукарите броди подобно страшилище.

Реклама

Слуката застига 65-годишния авджия Янко Здравков в събота в местността Хаваз в района на село Гърбище край Ардино. Рано сутринта той и колегите му от ловна дружина "Ардино 1" с председател Салим Фейзулов се отправят по горските пътеки към вътрешността на планината.

"Заех място на първата пусия. Направих си столче от камъни и зачаках. Около 8,10 ч. кучетата започнаха да лаят и подгониха животни. По едно време вляво от мен започнаха да шумолят храстите зад буковата гора. Изведнъж се появи той. Беше нещо велико! Нещо страшно! Нещо огромно! Никога досега не бях виждал подобен глиган! Помислих го за мечка. Гледам му сурата - глиган е! Беше като тъмен буреносен облак, а се движеше бавно и тържествено, като манекенка на подиум", разказва пред "България Днес" авджията.

Опитът на Янко му подсказва, че на първо място, трябва да запази спокойствие, да вдигне пушката и да се прицели зад ухото на животното.

"Запазих хладнокръвие и бавно започнах да се приближавам перпендикулярно към него. Успях да скъся дистанцията между нас на около 14-15 метра. Глиганът не ме виждаше, а аз имах вече много добра позиция за изстрел", продължава разказа си родопският ловец.

Планът на Янко сработва. Изстрелът е като по учебник и попада на сантиметри зад ухото на страховития глиган.

"Падна и започна да се въргаля надолу в пропастта. Мина най-малко 250 метра. Чупеше и трошеше наред клони, храсти и дървета. Чак долу се спря и грохна. Най-важното в случая бе, че запазих пълно спокойствие и изобщо не се уплаших. Много хора биха се паникьосали на мое място и ще стрелят поне 5-6 пъти в тялото", връща лентата назад балканджията, които е първият касапин на домашни прасета в Ардино и умел ловец в планината.

Реклама

Традицията на ловната дружинка е още на място глиганът да се разфасова на отделни части. Но когато авджиите пристигат при прасето и съзерцават тялото на невиждания досега екземпляр, решават на всяка цена да го закарат цяло до базата, за да си направят снимки и слуката да се увековечи.

"Веднъж на 100 години пада подобен глиган. Карам 66-а година и подобен звяр не съм виждал никога. Глигите му са около 24 сантиметра и хубавото е, че са запазени и двете. Възрастта на животното е около 8-9 години", споделя още Здравков.

След като авджиите го одират, не откриват нито една сачма и бренеке в тялото на убитото животно. Оказва се, че никой досега не е виждал царя на глиганите и не е стрелял по него. И малцина са онези, които вярват, че с един-единствен изстрел може да падне чудовището на Родопите. Сега се чакат резултатите от пробата за трихинелоза, за да знаят ловците дали ще хапнат глигана, или той ще бъде изгорен.

Реклама
Реклама
Реклама