Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9266203 www.bgdnes.bg

Ловец гръмна 49-и глиган

200-килограмовият звяр е с 20 см глиги 

При следващ отстрел Ердуан Шериф вдига веселба с печено агне 

Рекордният 49-и глиган в кариерата си гръмна ловецът Ердуан Шериф. Той е част от титулуваната в Родопите ловна дружина "Ябълковец - Ленище".
Успехът си той регистрира само преди дни, когато на мушката му попада 200-килограмово прасе. Животното е на шест години и има впечатляващи глиги с дължина 20 сантиметра.

Ердуан чакал на пусия и дебнел за някой звяр, когато изведнъж чува изстрели от друг член на дружинката. Подплашеният глиган тръгва точно към него. За секунди авджията се прицелва и стреля. "Улучих го точно в сърцето и го повалих с един-единствен изстрел", хвали се 50-годишният Шериф. Животното е транспортирано до Държавното горско стопанство в Ардино, където ще му бъде направена оценка.

Реклама


След последното попадение той вече има отстреляни 49 диви прасета, като само едно му остава до кръглото постижение. Другарите му по пушка са уверени, че рекордът ще бъде постигнат до края на тази година. Ердуан вече е дал обещание пред аверите си - гръмне ли 50-и глиган, ще спретне веселба, на която ще почерпи с печено агне.


Постижението му сериозно е застрашено от дългогодишния отговорник на ловна дружина "Ябълковец - Ленище" Мюрен Мехмед. Той е ловец от три десетилетия, а в края на октомври тази година повали 45-ия си глиган. "Бях на позиция. В един момент кучетата гоначи подгониха дивата свиня и тя тръгна към мен. Без изобщо да се двоумя, взех глигана на прицел и с един точен изстрел в главата успях да го поваля на земята", разказа пред местни медии Мехмед. И негово диво прасе е с трофейна стойност, защото има глиги, които са над 20 сантиметра.
В ловната дружинка членуват около 60 ловци, но Ердуан и Мюрен са най-изявените от тях и водят яростна битка кой пръв ще достигне бройката от 50 трофея.

Разселват 100 елена 

12 лопатара бяха разселени край Кърджали като част от кампанията за увеличаване на популацията им в защитените зони в Източнте Родопи. Животните са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района. Следващите няколко месеца в Източните Родопи се планира да се разселят общо до 100 елена, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).
Целта на фондация "По-диви Родопи" е еленът лопатар да бъде възстановен изцяло в Източните Родопи. През последните пет години в района са разселени над 400 лопатари и 50 благородни елена в сътруднничество с НЛРС-СЛРБ и местните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама