Във виното е истината – вкусни откровения от кулинарни блогъри

Kabile на “Вила Ямбол“ ги предизвика да приготвят специална рецепта за Свети Валентин
Те са новите изгряващи звезди, по-популярни от мнозина, които се наричат „инфлуенсъри“. Не ги дават по телевизията, а в същото време често присъстват в домовете на хората. Те са новият тип изгряващи звезди – те са кулинарни блогъри/влогъри.
Youtube-каналът „Готвене за начинаещи” на Миро Гочев има над 88 000 абонати. Той е на 32 години, от Шумен. Осъзнава, че да следва „Финанси“ не е неговото и идва в София, записва се на кулинарен курс, а от февруари 2020 се посвещава основно на канала си.
Антонина Петрова се радва на над 72 000 абонати в своя канал „Приказна Кухня с Ани“. Описва се като щастлива майка на 3 деца, омъжена за любовта на живота си и кулинарен авантюрист. Иска да вдъхновява последователите си за кулинарни приключения и да споделя своя вкусен свят.
Сандра Алексиева от „1001 рецепти“ буквално е израснала с готвенето. Тя управлява един от най-популярните кулинарни сайтове , който е познат повече от десетилетие като само феновете му във Фейсбук са близо 300 000.
Тримата кулинарни корифеи предлагат три рецепти за наближаващия празник Свети Валентин, съчетани перфектно с вино, и то българско. Избраха марката „Кабиле“ на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. Марката е вдъхновена от традициите на траките за правене на вино в ямболския регион. Там се намира и древното тракийско селище, на което е кръстено виното – Кабиле. Богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на бутилката. И днес екипът на винарната вярва, че традициите и здравата връзка с корените са това, което им помага да правят вина за вкуса на модерния потребител.
А рецептите за свински котлет с поширани ябълки във вино и картофено пюре, за крехки пържоли на тиган за 10 минути с винено-шоколадов сос и поширани круши с шоколадов кувертюр може да видите в кулинарните канали и сайтове на Миро, Ани и Сандра.
Сандра Алексиева:
Научих се да поддържам пламъка в кухнята, без да правя пожар
- Как се запали по готвенето?
- То се запали по мен съвсем буквално – с първия пожар вкъщи, причинен в опит да стопля обяд в четвърти клас. Оттогава имам уважение към кухнята и всичко, което се случва в нея. Не съм си представяла, че после това ще се окаже мое призвание и професия. Бях убедена, че ще съм отличен PR специалист, прекарал живота си в телевизионната реклама. Но в това е красотата на живота – че не можеш да го предвидиш.
- Ако е вярна максимата, че любовта на мъжа минава през стомаха, на коя твоя рецепта никой мъж не би устоял?
- Максимата не е вярна, защото в свят, в който на всяка крачка има добре сготвена храна, потребностите на мъжа далеч не опират само до кулинарните умения на жената до него. Те са бонус, но не могат да са ключ към ничие сърце. Примитивните мъже търсят готвачката в жената. Стойностните търсят партньорство и комуникация. В този ред на мисли най-добрата рецепта е честността и умението да казваш нещата такива, каквито са.
- Най-големият ти провал и най-големият ти успех в кухнята?
- Имала съм стотици провали, особено в ключови моменти, когато ми е било важно да зарадвам някого с определен десерт или основно ястие. Тревогата и прекомерното старание при мен често са фатални. Когато просто си творя на спокойствие, тогава получавам резултатите, които ме удовлетворяват. Конкретна рецепта, с която се гордея, е тази, че 14 години не съм загубила трепет към професията си. Имала съм своите творчески спадове, но в годините човек се научава да поддържа пламъка в кухнята, без да прави пожар.
Антонина Петрова:
Винаги ме води вкусът
- Как започна да готвиш?
- Страстта ми се зароди още в детството. Винаги ме е водело простичко нещо - вкусът. Да приготвя шедьовър и да нахраня освен стомаха и душата на човека. Не знам точно кога, как и защо, но пламъкът винаги е бил там.
- Как се роди идеята за Youtube канала?
- „Приказна Кухня с Ани“ създадох преди година и половина. Качването на видеа беше, за да споделям кухнята на моето голямо семейство и да съм в помощ на други семейства. Сега е много повече. Сега е всичко, от което се нуждае една домакиня в кухнята. Всичко това дължа на съпруга ми Миро, който ми даде тласък да започна. Моето семейство е вдъхновението, което предавам на своите последователи.
- Имаш ли кулинарни провали и с коя рецепта най-много се гордееш?
- Още от детството и до ден днешен имам провали. Те са неизбежна част от експериментите в кухнята, но така се уча, развивам се и откривам нови рецепти. Точно това постигнах с козунака – царя на тестените изделия. В тази своя авторска рецепта съчетах всички знания и опит, които съм придобила. Рецепта, която предизвика истински фурор и е гледана над 600 000 пъти. Преди година хиляди домакини замесиха първите си успешни козунаци - това е моята гордост.
Мирослав Гочев:
Чувствам се най-уверен в българската традиционна кухня
- Какво те провокира да създадеш канала?
- Липсата на добре представено кулинарно съдържание на български. Видях сравнително свободна ниша, преди 3 години имаше само 4-5 кулинарни канала и само 1 от тях беше с добро качество на заснемане и обработка на видеата. Доста приятели ме търсеха за съвети и реших, че е добра идея да снимам тези съвети и да ги споделям с повече хора. Насочих се към начинаещите, защото аз самият не съм кой знае колко напреднал, имам още много за учене в кулинарията.
- Вярно ли е, че мъжете са по-добри готвачи от жените?
- Ще го кажа така: 90% от професионалистите, с които съм работил, са били мъже. У дома и жените се изявяват доста добре, но за съжаление модерните дами, поне по мое наблюдение, избягват кухнята и тенденцията е мъжете да готвят все по-често.
- Най-големият ти провал в кухнята и най-големият успех?
- Няма успех без провал, нормално е, когато се пробват нови рецепти, понякога да не се получават от първия път. Гордея се с доста от нещата. Най-вече когато успея да направя красива визия в съчетание с добрия вкус, но се чувствам най-уверен в българската традиционна кухня.