Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9590518 www.bgdnes.bg

Отнемат палатите на Братя Галеви

След 8 години съдебна сага

Конфискуват имотите в Ресилово и фирмените дялове на изчезналите бизнесмени

Братя Галеви се прощават с палатите и фирмените си дялове! След 8-годишна сага Окръжният съд в Кюстендил постанови конфискация на имуществото на изчезналите бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов!

Реклама

Съдия Татяна Костадинова уважава частично иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), който е на обща стойност 4 250 189 лв. Според магистратите има доказателства, че пари и имоти за общо 2 474 582 лв. са от престъпна дейност.

Бизнесмените, които нямат кръвна връзка помежду си, са осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник във въоръжена организирана престъпна група, създадена с цел изнудване за имотна облага. Те получават съответно 5 и 4 г. затвор, но изчезват безследно преди окончателното решение през май 2012 г. и са обявени за издирване от Интерпол.

Въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Очевидно е, че се касае за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, мотивира се Темида.

Комисията открива значителни разминавания в приходите и разходите на Братя Галеви, съпругите им Емилия Галева и Радмила Христова и контролираните от тях дружества. Според изчисленията семейството на Галев е било на минус с 10 138 минимални работни заплати, а на Христов - с 4876 МРЗ. Ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на процесните недвижими вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, следователно липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество, приема съдът.

За имението в Ресилово по време на процеса става ясно, че Галеви са учредили право на строеж на офшорна фирма, регистрирана в Кипър. След това имението е преминало към друга офшорка. Сделките, по силата на които са построени сградите в имотите на проверяваните лица и съпругите им, както и прехвърлителната сделка, по силата на която е прехвърлена собствеността на офшорна компания, са абсолютно симулативни, приемат магистратите. Галев и Христов притежават всеки по една триетажна къща, като имотите им са свързани от едноетажна масивна сграда с фитнес. Друго имение на прицела на комисията разполага с плувен басейн, билярдна зала и други глезотии.

Реклама

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки съдът отхвърля претенциите, тъй като парите не са били налични към момента на внасяне на иска. Отхвърлено е искането за отнемане на оръжията, собственост на Братя Галеви, защото пушкалата са били отчуждени към момента на внасяне на иска. Бизнесмените са имали по 14 различни вида оръжия, които обаче са били продадени. Четири от пушките и пистолетите са закупени от физически лица, останалите са били нови, установяват експерти. Въпреки това държавата ще трябва да получи левовата равностойност на оръжията.

Съдът уважава иска на КПКОНПИ за сумите от продажба на част от автопарка на Галеви, сред който са 9 луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. За останалите лимузини се приема, че са на фирма, на която са продадени, за която не се установява да е контролирана от духналите бизнесмени. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

То идва след години проточване и около 30 съдебни заседания. Малко след старта на делото процесът е прекратен заради невъзможността на прокуратурата да посочи актуален адрес на двамата осъдени бандити. Процесът е възобновен, след като Върховният касационен съд постановява, че отсъствието им не е причина за спиране на делото на първа инстанция.

Съдебният състав назначава редица експертизи за оценка на имуществото. Много от тях се бавят през времето, а вещите лица искат удължаване на сроковете заради големия обем работа. Заседанията често са отлагани заради липса на готови заключения или възлагане на допълнителни задачи на вещите лица. Част от експертизите са оспорвани от адвокатите и се налага изготвяне на нови заключения. Пример за това е експертизата, която оценява колите на Братя Галеви. След като адвокати откриват разминавания в стойността, допълнителна експертиза изследва дали два от автомобилите са купени фабрично бронирани, или това е станало допълнително, къде и на коя дата. За някои от колите се разбира, че са предоставени от дистрибутори на бизнесмените, за да ги карат безплатно.

Без разпит на Сейшелите

Без разпит на Сейшелите се размина делото за конфискация на имуществото на Галеви. Заради регистрираните офшорки на място трябваше да се установи имат ли връзка Галев и Христов със собствеността на фирмите, на които са били представители. Обсъжда се адвокатите да пътуват до Сейшелите и да присъстват на разпитите, но вариантът е отхвърлен. Защитниците трябва сами да си заплатят разходите по пътуването, а след това сумите да им бъдат възстановени, но до подобна екзотична разходка не се стига. В крайна сметка свидетелите са препитани чрез съдебна поръчка.

Реклама
Реклама
Реклама