Топготвачът Рудолф ван Веен от "Пекарната на Рудолф": Майката на Слави ми опече баница!

Идете в България само за да опитате печивото, рекламира ни звездата
Надя Панкова
"Майката на Слави Трифонов ми опече баница и ми я прати по него!"
Това откровение направи топпекарят и звезда на кулинарния канал "24 китчън" Рудолф ван Веен от ефира на предаването си "Пекарната на Рудолф", посветено на българската баница. Светинята от точени кори бе замесена в ефир лично от Рудолф, а предаването, посветено на родината ни, бе излъчено миналия петък по кулинарния канал. В него звездата разказа с неприкрит възторг за посещението си в България преди няколко години, когато Рудолф претъпка един от столичните молове с фенове, които искаха да получат автограф и да видят как майстори печивата си.
"Спомням си, че гостувах на един от най-големите шоумени в България - Слави Трифонов, беше много интересно, защото имаше момичета, които танцуваха по масите (явно Рудолф помни грешно мястото на танца на балет "Магаданс" - бел. ред.), а Слави седеше в един голяяям, ама много голям стол! А майка му, както се оказа, била голям фен на "Пекарната на Рудолф" и беше изпратила собствена баница, направена от самата нея, специално за мен, много се трогнах. Научила, че ще гостувам в шоуто му, и по него ми я изпрати", разказа Рудолф.
Топпекарят, гледан от милиони по целия свят, рекламира българската баница в специално издание на предаването си, в което сам омеси и точи кори за родното печиво. "Българите сигурно ще се възмутят, че слагам и чушки в сместа, но те придават цвят", разказа Рудолф, който преобрази родната баница, като я приготви с червена сурова чушка в плънката от яйце, сирене и кисело мляко. И не пропусна да осведоми зрителите си, че уви, единствено в България може да се опита деликатес като истинско краве сирене.
"Най-близкото до българското сирене, което може да купите, е фета. Заслужава си, само за да опитате баница. Това е основателна причина да посетите България", не спря със суперлативите за родината ни холандският майстор на печивата.
Рудолф разказа и историята на баницата у нас - печиво, което предимно възрастните жени приготвят, и то с голям майсторлък. По думите на топпекаря България е изумителна страна, в която уважението към печивата е на високо ниво.
"Няма нищо по-хубаво от една българска баница!", завърши с апломб топпекарят, представяйки ръчно точената вита вкусотия.