Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9620187 www.bgdnes.bg

Вальо Топлото се спасява с Иван Вазов

15-годишна съдебна сага за присвояване на 4,5 млн. лева

С цитат от "Многострадалната Геновева" Валентин Димитров обяснява за некомпетентните вещи лица по делото

С цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов опитва да умилостиви Темида бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото! Той се появи вчера във Върховния касационен съд, за да поиска потвърждаване на оправдателната присъда по делото за присвояване на почти 4,5 млн. лв. от дружеството, видя "България Днес".

Реклама

Топлото адаптира по своя казус цитат от 17-а глава на "Под игото" - "Представлението", в което се описва постановката "Многострадална Геновева": "Огнянов - казваше той надуто и авторитетно - през плет не е видял театър". По повод твърдения на прокуратурата, че вещото лице, изготвило счетоводна експертиза по делото, е некомпетентно, Димитров заявява за избраните от обвинението експерти: "никой от тях и през плет не е виждал енергиен проект".

Ексшефът на "Топлофикация" се вайка защо специалистът, посочен от защитата, да е неподходящ, а другите на прокуратурата да стават. Петорната финансово-счетоводна и техническа експертиза се превръща в ябълката на раздора, като според прокуратурата противоречи на останалите доказателства по делото. Понеже магистратите основават решението си на нея, от държавното обвинение настояват за връщане на процеса заради допуснати нарушения.

Случаят се точи 15-а година. По него Топлото е и осъждан, и оправдаван, докато през 2012 г. ВКС не го връща за ново разглеждане. На подсъдимата скамейка освен Димитров са изправени шефката на фирма "Шибър" Мая Атанасова и бившата служителка в топлофикационното дружество Лина Абланска, която умира, преди да дочака крайното решение.

Според прокуратурата пари от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" за доставка на части по проект за рехабилитация на топлопреносната мрежа, финансиран от Световната банка. Разследващите се позовават на комплексната експертиза за средните цени на доставените продукти, според която са платени 11,7 млн. лева при средна цена 7,3 млн. лв.

"Всички свидетелски показания, сред които на зам.-изпълнителните директори и на главния счетоводител, потвърждават, че стоките са внесени в изпълнение на международните практики, не са разделяни и никой не им е казвал какви платежни нареждания да подписват. Прокуратурата не сочи нито едно доказателство освен експертизата от досъдебното производство", заявява Валентин Димитров.

Защитата му отбелязва, че като директор на "Топлофикация" той е издал заповед за реда на провеждане на обществени поръчки. "Шибър" предлагал по-голям гаранционен срок и от там идва и по-високата цена", коментира адвокат Илиян Павлов. Той и известният подсъдим настояват ВКС да потвърди оправдателната присъда.

Още от началото беше ясно, че трябва да бъда осъден за нещо, посочва Димитров и цитира част от обвиненията, по които е погнат - присвояване, безстопанственост, неизгодна сделка и т.н. По делото за безстопанственост Топлото получи 3 г. затвор, от които изкара малко повече от половината зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама