Виктория Капитонова, участник в MasterChef: В България се почувствах у дома и реших да остана

В кухнята се правят и плочки на корема
КОЯ Е ТЯ
Виктория Капитонова е рускиня, родом от Чебоксари, град в Русия и столица на автономната република Чувашия, разположен на брега на р. Волга. От 10 години тя е в България, а причината е Американският университет, в който постъпва и където завършва "Бизнес и маркетинг". Последното предизвикателство на Виктория е участието й в последния сезон на кулинарното състезание "MasterChef", където изуми журито с традиционно руско ястие.
Виктория СТОЯНОВА
- Виктория, взехте престилка в MasterChef и продължавате към финала. Кое мотивира една красива дама да влезе в кухнята?
- Обичам предизвикателствата, да излизам от зоната си на комфорт. Обичам да бъда "под светлината на прожекторите" и да участвам в интересни проекти. По този начин откривам какво ми харесва най-много, трупам опит и емоции. Интересно ми е колко далеч мога да стигна. Искам след 30 години да се събудя и да кажа: "Опитах всичко възможно!". Кандидатствах за MasterChef, защото няма по-добро кулинарно шоу в България. Радвам се, че имам възможността да се състезавам с други хоби-готвачи и да получа нови знания от такова авторитетно жури.
- Как се запалихте по кулинарията?
- Понякога се оказва, че нещата, които ни е невъзможно да правим в даден момент, по-късно ни стават най-интересни. Дълго време живях в общежитие, където нямах възможност да готвя, но точно тогава интересът ми към кулинарията започна да расте с всеки изминал ден. След като завърших висшето си образование, най-накрая имах възможност да експериментирам в кухнята и да правя нещата, за които преди това само мечтаех.
- В прекрасна форма сте, но какви неща ви изкушават в кухнята?
- Да ви призная, в кухнята се правят и плочки на корема (смее се). За да имаш хубаво тяло, не е достатъчно само да тренираш. Аз, естествено, се изкушавам, и то доста - обичам десерти, тестени изделия, италианска кухня. Радвам се, че мога да готвя по здравословен начин, което много ми помага и по отношение на физическата ми форма.
- Какъв е вашият хранителен режим?
- Старая се в режима ми да има достатъчно белтъчини. Всяка сутрин започвам със закуска, която съдържа доста такива: извара, яйца, кисело мляко, кефир. Също така не забравям и за полезните мазнини: авокадо, ядки, зехтин. За обяд мога да си хапна или риба, или някое не мазно месо, а за вечеря - вкусна салата. Имам и две междинни хранения с плодове, ядки, протеинови барчета.
- Кое е ястието, което не можете да готвите?
- Може би нещо екзотично, например морски таралежи. Нито съм ги яла, нито съм ги готвила. Такива неща дори ме плашат. Друго, което не бих тръгнала да приготвям, са нещата, които могат да се окажат отровни, ако не са приготвени както трябва.
- Какъв е вашият скрит коз в храненето, нещо, с което постигате "уау ефект" пред приятели и близки?
- Способността да направя вкусно и красиво ястие, което да бъде едновременно здравословно и да съдържа по-малко калории. Повечето хора в моето обкръжение са зарибени по здравословния начин на живот и се радват да хапнат нещо хем много вкусно, хем полезно.
- Идвате в България преди десетилетие, за да учите, но защо решихте да останете тук?
- Имах възможност да се прехвърля в друг американски университет в различни точки на света, но в България се почувствах у дома и реших да остана. До ден днешен се чувствам по същия начин. Много обичам България и към момента не бих живяла никъде другаде.
- Липсва ли ви родната Русия?
- Липсват ми роднините ми и близките хора, самата държава - не. Животът там не е толкова хубав, колкото може би изглежда отстрани.
- Днес основно се занимавате с инфлуенсърство. Може ли да се живее нормално с доходи от това занимание?
- Отне ми цели две години, за да стигна до доход от социалните ми мрежи, с който да се чувствам спокойна. Не беше никак лесно, но се радвам, че не се предадох и превърнах моето хоби в доходоносна работа.
- Доколко труден е работният ден на инфлуенсърите?
- Не е труден, ако всичко правиш с кеф и удоволствие. Със сигурност е по-предизвикателно от това да работиш една и съща монотонна работа всеки ден, но точно в това е и смисълът. Харесва ми, че мога да изразявам себе си в различни сфери и да говоря на различни теми с моите последователи.
- Имали ли сте виждания за друга професия, с която да се занимавате?
- Завърших "Бизнес и маркетинг", това и работя в момента - както за себе си, така и за други бизнеси, които имат нужда от реклама и развитие. Винаги ми е харесвала тази сфера и се радвам, че се занимавам именно с маркетинг.
- Как премина локдаунът и 2020 г. за вас. От какво се лишихте и какво ви донесе?
- В началото ми беше притеснено, но после свикнах и разбрах, че ще трябва да живеем по различен начин и е нужно да се адаптираме към ситуацията. Честно казано, от нищо не се лиших и даже спечелих. Имах възможност да се концентрирам върху работата и успях да увелича доходите си. Още повече се убедих в това, че се занимавам с правилните за себе си неща и мога да се чувствам сигурна.
- Имате ли мъж до себе си?
- Разбира се, че имам. Както казват в Русия - пътят до сърцето на мъжа минава през стомаха. Моят мъж обича да хапва нещата, които приготвям, и се гордее с моите постижения. Много неща дължа точно на него. Винаги ме подкрепя и ако не беше той, нямаше да бъда толкова уверена в себе си.