Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9659607 www.bgdnes.bg

Д-р Митко Ригов, диетолог: Имунизираните да наблегнат на белтъчната храна

Да включат витамин Д и Е за добър имунен отговор

Кой е той

Специалистът и диетолог д-р Митко Ригов е работил като завеждащ отдел "Лечебно хранене" към МБАЛ "Александровска", а в момента има частна практика. Дълги години той се занимава със здравословна редукция на теглото. Казва, че е привърженик на системното балансирано хранене. Помогнал е на стотици хора да се справят с килограмите и да възвърнат здравето си. С него говорим за важните витамини и минерали, които е нужно да приемаме по време на нестихващата пандемия.

- Д-р Ригов, почнаха постите, а освен тях има хора, които гладуват по време на коронавирусна инфекция. Има теория, че така се унищожава по-бързо вирусът. Изтощава ли това организма и изобщо постът добър вариант ли е по време на пандемия?

Реклама

- Вариантът само с пълен глад е добър поради факта, че тялото не изразходва енергия за разграждане на храната, а я насочва към борбата с вируса. Нужен е обаче прием на течности, особено на алкализиращи. Трябва да се пият сокове, които съдържат каротин - моркови, целина, цвекло. По няколко фреша на ден са достатъчни. Ако обаче инфекцията е продължителна, това не е добър вариант за лечение.

- А постите в този случай полезни ли са?

- По принцип постите могат да имат благоприятно влияние върху тялото, ако са добре ситуирани. Когато се храним по време на постите изключително с въглехидратни храни, в тялото започват неблагоприятни процеси, които увеличават риска от възпалителни процеси. Т.е. при една вирусна инфекция или бактериална един от големите рискове са вторичните инфекции, които се наслояват. Затова при такива рискови проблеми е по-добре да не се консумират лесноусвоими въглехидрати. А това са ориз, картофи, хляб, тестени изделия. Това трябва да се избягва. Второто нещо, което е важно, когато имаме коронавирус или грип, е да подпомогнем имунитета си. Това ще стане, като на тялото предоставяме много витамин Д, на първо място, витамин Е, на второ място, много антиоксиданти, плюс пълноценни белтъчини за образуване на антитела. Разбира се, в тази връзка, когато човек пости, той не получава достатъчно пълноценни белтъчини. Много хора се стараят да консумират бобови храни, соя, ядки, алтернативи, но това не може да усвои достатъчно много белтък. За да се усвои витамин Д например, един от факторите, които подпомагат клетъчния имунитет, е много важно да приемаме продукти като хранителни рибени добавки например. Най-добрият вариант е дроб от треска. Има го и на таблетки, препоръчвам го. Витамин Е е по-лесен за намиране, него можем да добавим и с храни с растителен произход, това са мазнините - на първо място, лененото масло, също олио от гроздови семки, всички други ядкови семена. И в тази връзка още два нутриента са от първостепенно значение. Това е селенът, който можем да си добавим и чрез бразилски орех, както и цинка. Разбира се, ако сте преболедували ковид и сте бременна или дете под 18 години в процес на развитие, не се препоръчва да се пости. Но ако все пак решите да го направите, трябва да си набавяте белтъчини с хранителни добавки. Това може да се случи и с протеините на прах - има и грахови, има от пшенични стръкове и т.н. Трябва да се наблегне и на пълнозърнестите храни - ориз, паста или брашно от всички тези, които познаваме - киноа, елда, лимец, бобови храни, леща, зелен боб, грах. Те са тези, които могат да осигурят на тялото така нужния белтък.

- За възстановяване след преболедуване от коронавирус какво е най-добре да се приема?

- Добро противовирусно действие има бульонът от кокошка, костен бульон или супа от кокошка, която стимулира имунитета. Но като цяло трябва да се приема лека храна.

- Как да разберем дали не превишаваме дозата на витамин Д?

- Да ви кажа, при мен най-често идват хора с дефицит на витамин Д, но ето, вчера дойде и едно момиче на 18 години, което приемало много от този витамин и бе направило наднормено тегло, т.е. може да се получи една хидровитаминоза, която няма добро влияние върху тялото. Най-добре е да си направите изследване по кръвен път за липса на витамин и да добавяте, ако е необходимо. Постната храна е по-алкализирана храна. Ако в менюто ви по принцип преобладават повече зеленчуци и плодове, е добре за вас да постите. Плюс, когато е позволено мекотели и риба, плюс ядковите млека, те са също много полезни.

Реклама

- Житният пост на Петър Дънов, който се препоръчва всеки месец, той полезен ли е след изкаран коронавирус?

- Тук се касае за правилно захранване. Ако човекът се върне от раз към стария си начин на хранене, това не е добре за организма. Хора обаче, които имат инсулинова резистентност, диабет, за тях не е добре да се прави този пост. Зърненият режим трябва да бъде под контрол. Индивидуалният подход е важен дори само при един обикновен пост. Здравословното хранене изисква дългосрочност, а не ден за ден - пости, диети и смяташ, че си добре. Защото хората, които имат здравословни проблеми, метаболитни заболявания, хормонални проблеми, могат да си навредят, вместо да си помогнат. Не е за всеки и този пост.

- Витамин С трябва ли да се приема по време на ковид и след това?

- При заболяване с коронавирус трябва да се знае какво е кръвосъсирването. Витамин С го повишава. По този въпрос може да коментират колегите с клиничен опит. Но е приемлив приемът на този витамин с храните. Смутитата са добър вариант в този случай.

- Млечните продукти доколко създават слуз в организма и са противопоказни след ковид или по време на боледуването?

- Трябва да се прецени пак индивидуално - някои млечни продукти, като прясното мляко при белодробни заболявания и инфекция, която протича с поражения на дихателната система, създават слуз в тялото, лигавицата на дихателни тракт реагира неблагоприятно и не са полезни. Те могат да предизвикат възпаление в тялото. Могат и да компрометират имунната система. Но пак е индивидуално. В същото време добре заквасеното кисело мляко е полезно. Обикновено при постите се получават два основни проблема - хората се оплакват от липсата на желязо и на витамин В12, и двата проблема са сериозни. Но можете да си ги набавяте с хранителните добавки.

- Пробиотици трябва ли да се взимат?

- Имунитетът бива клетъчен и хуморален (свързан с течностите в тялото - кръв, лимфи, жлъчка и т.н.) Хуморалният се реализира чрез антитела. Клетъчният се дължи на лимфоцитите, които се борят с инфекцията. Антиоксидантите имат отношение към хуморалния имунитет преди всичко. Трябва да се има предвид, че пробиотикът подобрява дейността на червата, които имат пряко отношение към имунитета. Така че е нужен пробиотик.

- Как да пречистваме черния си дроб?

- Заблуда е, че черният дроб може да се пречисти за два-три дни. Храната не е най-големият проблем. Тя е само 30%. Детоксикацията трябва да ежедневна. И това се постига, когато се подобри биохимията в тялото, храната да стане по-алкална, а не киселинна.

- Хората, които са имунизирани, на каква храна да наблегнат?

- Да включат към своето хранене витамин Д, както и задължително витамин Е, за да може да се получи добър имунен ефект. Другото е да си осигурят добра белтъчна храна, защото антителата, които ще създадат, това са белтъците.

- Голяма част от хората пият антидепресанти поради факта, че са затворени вкъщи, те как да се хранят?

- Шоколадът е най-добрият вариант, черен, разбира се. Човек трябва да си доставя удоволствие. По-голямо значение от храненето има психоемоционалното състояние на организма. Често работя с пациенти, които имат депресии. За тях е важно да имат движение, емоции, любов, дори секс.

- А на паникатаките можем ли да противодействаме с храна?

- Паникатаките могат да са следствие от хормонални проблеми. Има например един гастрокардиален синдром. При него се получава увеличена сърдечна честота, оттам се отключват и паникатаки. Първо трябва да потърсим причината за тях, а след това да преценим има ли наистина депресия.

- След постите идва захранването, но много хора се нахвърлят на баници, козунаци. Трябва ли да се откажат от тях?

- Трябва да се започне с бавно захранване - първо с млечни продукти, след това месо и задължително със зеленчуци. Чак на третия или четвъртия ден минете на козунаци, за да не получите ацидоза - повишена киселинност.

Реклама
Реклама
Реклама