Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9722562 www.bgdnes.bg

Кулинарната майсторка Петя Андреева: Зеленините са най-здравословни в пандемията

Коприва, лапад, киселец, спанак и магданоз укрепват защитните ни сили 

КОЯ Е ТЯ

Петя Андреева е родена и израснала във Враца. Завършва висшето си образование във Варна, където среща двете си големи любови - половинката си, с която имат 7-годишна дъщеря, и морската храна. Също от седем години Андреева поддържа свой кулинарен блог Cooking Friends във фейсбук и ютюб с видеорецепти. Кулинарията е нейната страст, а пред "България Днес" майсторката на стотици рецепти споделя с какво да се храним по време на пандемията, за да укрепим имунитета си и как с 5 лв. можем да нахраним цяло семейство през целия ден.

- Петя, как започна увлечението ви по кулинарията?

- Истинското ми увлечение към кулинарията започна преди около седем години, по време на майчинството ми. Един прекрасен период, в който имах възможност да забавя обичайните забързани обороти, да се настроя на по-спокойна честота и да обърна поглед към собствените си интереси. Установих, че съм страстен любител на храната, на всички нови вкусове, аромати, продукти и рецепти. Започнах да виждам по-осезателно тази красота и съвсем естествено се прояви потребността ми да намеря начин да я покажа и на останалите, да споделя с тях тази вълшебна емоция.

Реклама

Моят начин да покажа красотата на храната се оказа кулинарният ми блог - Cooking Friends. Първоначално създаден с приятели, като електронен вариант на любимите ни рецепти. Постепенно страничката се превърна в моето любимо място, където разказвам за всичко, което съм опитала и ме е развълнувало. Според мен няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна, а атрактивното й представяне допринася за засилване на цялостното усещане от нея. Силно вярвам, че красивите снимки и подходящото представяне на храната могат да създават емоции и да вълнуват. И затова стремежът ми е да онагледя всяко ястие с фотографии, които да накарат човек да се поспре, да разгледа, да се усмихне, да поиска да опита. Искам всеки, който ги погледне, да почувства отношението ми към храната. Отскоро започнах да снимам и кратки видеорецепти за канала ми в ютюб, за да покажа всяка стъпка от приготвянето на храната и да насърча всеки да опита. Това беше и лично предизвикателство към мен самата, начин да разширя уменията и познанията си.

- Колко различни ястия приблизително сте приготвяли през всичките години и от кои краища на земята?

- Рецептите в блога са над 350, а към 30 от тях вече заснех и видео. Преобладават предимно ястия от любимата ми италианска кухня. Харесвам нейната семплост, изчистеност и простота при изпълнението. Сериозно съм привлечена от тестените изделия и печивата, поради което те също са голяма част от общия брой. От по-екзотичните предложения са някои арабски, японски, китайски, индийски ястия. Светът е толкова пъстър и храната от всеки край на земята носи своя неповторим вкус. Не бива да забравяме, че храненето е едно от удоволствията в живота, трябва да го ценим, да му се наслаждаваме.

- Кои са най-здравословните гозби, които през пролетта трябва да си приготвяме у дома и ще засилят имунитета по време на пандемията?

- Смятам, че човек трябва да се храни разнообразно, с хубава храна, приготвена от качествени сезонни продукти. През пролетта има изобилие на зелени суперхрани, от чиито ползи за здравето непременно трябва да се възползваме, като ги включим в менюто си.

1. Коприва - богат източник на желязо, антиоксиданти, витамини и минерали. Стимулира лимфната система и допринася за прочистването на кръвта. Може да се консумира в салата, копривена каша, супа или във вид на чай от изсушени копривени листа.

Реклама

2. Лапад -богат е на желязо, фолиева киселина, витамини А, С. С него може да приготвите салата, смути, супи, баници, постни ястия с ориз, яхнии с месо. Любимата ми рецепта с лапад е комбус. Това е апетитна пролетна манджичка с лапад, много лук и ароматни сухи пиперки, популярна в Северозападния район на България.

3. Киселец - засилва имунната система и подпомага храносмилането. Богат е на витамини С, А, В6, желязо, магнезий, калий и калций. Обичам вкуса му в салата или постна супа с картофки.

4. Спанак - богат на фибри, витамини А, D и Е, магнезий, желязо и калий. Подпомага тялото в борбата с инфекциите и поддържа имунната система здрава. Подобно на другите зеленолистни зеленчуци, може да бъде добавен в салати или сготвен в спаначена супа, спанак с ориз или булгур.

5.Магданоз - изключително богат на витамин С, калий, цинк, магнезий. Обожавам го във вид на магданозени кюфтенца, магданозена салата "Табуле" с киноа и домати .

- Можем ли с 5 лв. да приготвим храна за цял ден за цялото семейство и как?

- Няма да е лесно, но при добър разчет на парите бихме могли да се вложим в посочения бюджет. За вечеря бих предложила печени картофки, за обяд яйца по панагюрски, а за закуска препечени филийки с домашен конфитюр.

- На какво да залагаме повече - традиционни манджи и супи, които българинът предпочита, или модерните "вносни" храни и ястия, които навлизат през последните години у нас?

- Мисля, че всеки трябва да следва своя вътрешен глас по отношение на храната. Тялото ни показва кои продукти и ястия му се отразяват добре и кои трябва да избягваме. Аз съм израснала с традиционни български ястия, приготвени в кухнята на баба и мама. Намирам вкусовете на тези ястия за неповторими и очарователни и се отнасям с особена почит и уважение към тях. Смятам, че нашата кухня е част от националната ни идентичност и сме длъжни да я съхраним за поколенията. Същевременно съм страстен ценител на цялото разнообразие от вкусове и богатството на различните кухни по света. Моят призив е хората да не си поставят граници сами, да не се спират да опитат нещо, защото смятат, че няма да им допадне. Отворете се за цялата прелест на храната, споделяйте я с приятели и истински се наслаждавайте на всяка хапка!

- Мотивирате ли вашите последователи да отглеждат в градините си зеленчуци и плодове, които имат възможност, а които не - подправки и други ядливи растения в саксии на терасата?

- Безспорно плодовете и зеленчуците, отгледани в градината, имат неповторим вкус. Вкус, който почти сме забравили, но щом опитаме, веднага отличаваме като първокачествен. Те са отгледани с грижа, любов и внимание, без ГМО и химикали. Може да не са идеално оформени като тези, които ще откриете в супера, но никога няма да сбъркате вкуса им. Вкус на истински, домашно отгледан плод. Голямо богатство е да имаш възможност да отглеждаш сам храната си и приветствам хората, които го правят.

Аз лично съм правила няколко неуспешни опита за балконско отглеждане на подправки, чери домати и люти чушлета. Вероятно бъркам някъде и все не успявам да стигна до добър резултат.

- Вашата любима рецепта?

- Една от най-харесваните рецепти в блога, която е любима и у дома, е за сладки картофи на фурна. Сладките картофи (батати) са изключително полезна храна. Те са най-богати на витамин А в сравнение с всички останали зеленчуци. Освен това са много добър източник на витамини С, Е, К и витамини от групата В. Изпечените картофки може да се поднесат като гарнитура или дори като основно ястие. Особено се харесат на децата заради мекия им, сладък вкус.

Реклама
Реклама
Реклама