Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9800977 www.bgdnes.bg

Видео игрите - Спорт или Хоби? advertorial icon

Геймингът е една от най-бързо развиващите се индустрии в света. Ако доскоро видео игрите бяха просто едно хоби на децата, днес това е бизнес за милиарди долари. Вече почти няма семейство без конзола или геймърски компютър, а както малките, така и големите превръщат гейминга в свое основно хоби.

Тук трябва да отбележим, че постепенно видео игрите се превърнаха и в съвсем истински спорт - т.нар. електронни спортове или eSports. Смята се, че скоро електронните спортове могат да станат част дори от Олимпийските игри, което със сигурност ще ги валидира като съвсем истински спорт. Не е изненада, че и големите букмейкъри вече приемат eSports като част от своята програма. Това важи и за съдържанието на Bwin за България, където също можете да откриете eSports като наличен сегмент.

Как от хоби геймингът се превърна в истински спорт?

Дълго време видео игрите бяха единствено хоби, чрез което предимно по-младите хора разпускаха и се пренасяха във вълнуващи виртуални светове.

Скоро обаче нещата се развиха сериозно.

Днес имаме налице т.нар. eSports индустрия. Тя представлява наличие на съвсем реално състезание между различни играчи и отбори, както е във всички други спортове - с турнири и шампионати, при които има големи наградни фондове, а отборите се борят за възможно най-предно място в ранглистите. Ежегодно се провеждат хиляди eSports турнири в цял свят, а наградните фондове не спират да се увеличават. Днес индустрията на електронните спортове се оценява на няколко милиарда долара. В следващите години се очаква и допълнителен растеж.

Геймингът може да бъде професия на всекиго

Развитието на eSports индустрията вече позволява на всеки един човек да се пробва като професионалист, стига това да е мечтаната професия за него. Всеки може да започне авантюрата си с участие на по-малки турнири, преди постепенно да изкачи стълбичката на успеха.

Тук обаче трябва да кажем, че конкуренцията в света на eSports е наистина внушителна. Ако имате амбицията да превърнете електронните спортове в своя професия, следва да бъдете напълно отдадени на това. Иначе казано, бъдете сигурни, че можете да инвестирате колкото е възможно повече часове в тренировки. И може пак да не се окаже достатъчно.

Един от добрите примери

Карлос “Ocelote” Родригес е един от примерите, че бихте могли да се издържате от гейминг, колкото и това да звучи невероятно на нашите родители, например. Този eSports играч обаче прави по близо 1 милион долара годишно от това свое поприще. Част от приходите му идват и от т.нар. “стриймване” в платформата Twitch. Това представлява пряко предаване на моментите, в които той е пред компютъра и играе игри. При стриймване можеш да комуникираш директно със своите зрители, а най-добрите стриймъри правят наистина сериозни суми от тази своя дейност.

Заключение - какво представлява днес геймингът?

Нашите родители, баби и дядовци може би трудно ще го проумеят, но днес геймингът е индустрия за милиарди, която вече се превърна и в съвсем истински спорт - с турнири, наградни фондове, ранглисти и класирания. Смята се, че около половин милиард от населението на Земята се вълнува истински от eSports, като експертите очакват тази цифра да се увеличи в бъдеще. В заключение можем да кажем, че видео игрите отдавна не са това, което бяха. И можете да бъдете сигурни, че мястото им в нашия живот ще става все по-осезаемо в бъдеще.

Реклама
Реклама
Реклама