Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9856538 www.bgdnes.bg

Гласуваме в кръчми, дискотеки и спирки

Стягат секции в пивници, магазини и килийни училища

Из Родопите пускат бюлетини вкъщи

Кръчми, частни домове, стадиони и дори килийни училища ще се превърнат в секции на изборите на 11 юли, установи проверка на "България Днес".
ЦИК обяви адресите на всички 11 879 места в страната, в които ще бъдат поставени урни. Според Изборния кодекс кметът на общината образува със своя заповед секциите. Негово задължение е да "предостави подходящи помещения" за тази цел. Въпреки че те обикновено са в училища, в кметства и читалища, на места, особено в малките населени места, се налага изборни секции да се образуват в по-нетрадиционни дестинации.
В исперихското село Подайва например ще пускат бюлетини в тото пункта в читалището. В село Дражево адресът на секцията е в "Старо читалище-тип барака". Секцията в джебелското село Телчарка е в сграда №35А, бивша училищна барака.


Основно в Родопите на доста места ще се гласува по домовете на хората. В села на община Ардино секции са описани в частни имоти, около Джебел и Кърджали в частни домове. Община Кирково е обявила къщите, в които ще се гласува, с имената на собствениците им - в село Старейшино в тази на Илхан Местан, в Еровете на Исмаил Сюлейман, в Янино - на Емине Мюмюн. Ще се гласува в немалко частни сгради в община Момчилград.
В механа "Деси" в Смолян и в "Кьоша" в Дивотино също.
"Слага се параван пред бара и се разчистват масите. Механата си става нормална секция. Чак на другия ден отново започва да си функционира по предназначение", обясни пред "България Днес" кметът на пернишкото село Симеон Методиев.

Реклама


В Смолян се гласува в снек-бар "Роби", в Мадан в бар "Минстрой", в магазинче-барче при Крум в квартал "Хумата" в Лом. В Сандански ще карат бюлетини в сладкарница "Еделвайс", в баташкото село Нова махала - в дискотеката. От ресторант "Дунав" в село Сомовит, "Релакс" в Силистра, "Пилето" в Доспат, "Каролина" във Варна и т н. също ще бъдат избирани бъдещите депутати. В Етъра в хотел "Страноприемница" ще има изборна секция. В Садовец, село до Долни Дъбник, ще се гласува в пивницата на Потребителската кооперация "Орач".
"Ние сме с четири секции, едната е в училището. Много са пръснати къщите на селото, имаме 41 километра улици и затова се налага да пръскаме секциите из Садовец, иначе хората не могат да стигнат до училището. Иначе пивницата вече не работи, само диваните са останали", каза местният кмет Иван Рангелов.
В село Тешово, общ. Хаджидимово, и в Кюстендил килийните училища ще са изборни секции. На други места местните музеи. Едва ли представлява изненада, че във Виноградец вотът ще е в Дома на лозаря.
В беленското село Бяла вода, в исперихското Малко Йонково, в села от общ. Братя Даскалови и на други места ще се гласува в автобусните спирки. Стаята на шофьора в гаража на добричката община също ще е секция. И автосервиз в Гълъбово.
На доста места ще има секции на стадионите. Най-известният е "Берое" в Стара Загора. Също на стадионите в Златоград, Симитли, Момчилград и др. Инфраструктурата за спорт е застъпена с шах клубове в Тутракан, Камено и Павликени, клуба по спортен бридж до пл. "Велбъжд" в Кюстендил, този за тенис в тутраканското село Преславци.
В някои градове в сградите на РЗИ временно ще бъде загърбена борбата с коронавируса, за да се проведат избори.
Секцията в Рилския манастир е в сградата на едноименния природен парк.


Вот на ул. "Ленин" и пл. "Георги Димитров"

В списъка на ЦИК правят впечатление и някои от адресите, на които ще бъдат карани бюлетините и машините за вота. Макар през последните 30 години след 10-о ноемврийските промени в много населени места да бяха направени промени в наименования, свързани с периода на комунизма, в някои селища те продължават да са актуални и днес. Обикновено това е така заради съпроводените с преименуването на административни адреси смени на лични карти на местните и изобщо нуждата от промени в редица документи. Така двете секции в училището в хайрединското село Манастирище са на улица "Червена армия". Читалището в близкото Рогозен е на площад "Георги Димитров", улицата, на която е школото в Михайлово, където ще гласуват местните, също е кръстена на някогашния председател на Коминтерна. Изобщо доста секции в села и по-малки градове носят това име или на водача на Октомврийската революция Ленин. Такъв е случаят и с кафе аперитив "Ловна среща", в който ще пускат част от жителите на козлодуйското село Гложене.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама