Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9857668 www.bgdnes.bg

БГ готвач атакува "Гинес"

1000 порции за половин час ще прави богът на паеята Лъчезар Лачев

Надя Панкова

Нов рекорд за "Гинес" стяга топготвачът и бог на паеята в България шеф Лъчезар Лачев. Прочул се с направата на 420 порции от испанския деликатес без чужда помощ шеф, стяга още по-голямо зрелище за феновете на хубавата кухня - 1000 порции паея за 35 минути!

"Паея е всичко за мен! Направил съм над 8000 порции за 20 години. Искам да направя немислимото - 1000 порции паея, приготвени за 35 минути, без чужда помощ. Това е последното предизвикателство, което съм готов да поема. Запомнете датата 26 септември. Ако всичко е наред, просто ще ги направя! Не ме интересува дали ще бъде признато за световен рекорд. Ще запаля 33 огъня, на които ще сложа 33 паелери, в които ще има по 33 порции паея. В последната тава ще сложа 34 порции паея, за да ги закръгля на 1000", разказва шеф Лачев.

Реклама

Прочут с най-вкусната паея в България, майсторена лично от него в село Чеканчево, геният на андалуската манджа е решен да удари в земята всички останали майстори.

Още преди първото предизвикателство сам да приготви 420 порции от испанската вкусотия, шеф Лачев разпитал кой майстор на паеята е готвил в най-много тави и е направил най-много порции от ястието наведнъж.

"Няколко дни питах в колко тави е готвил един паеярист - пет е максимумът, който са виждали, бе отговорът, и реших да вдигна летвата високо! С цели 20 паерели", разказва за "България Днес" шеф Лачев.

Въпреки че първият рекорд от 420 порции, с който кандидатства за "Гинес", бе финансиран изцяло от шеф Лачев, този път се очаква заради мащаба на събитието да му ударят рамо фирми и приятели. Причината - само за предишния рекорд се наложило да купи по над 50 килограма от три различни вида месо и морски дарове, а оризът бил 40 килограма! За 1000 порции количеството е двойно повече, категорични са майсторите на паейя.

"За 500 порции се бях подготвил все пак - до 50 кг заек, 50 кг свински ребра, 30 кг пилешки бутчета, 40 кг испански ориз, някъде около 4 литра пасирани домати, 1 кило чесън, 250 литра бульон - него сам го приготвих. Паелите бяха микста - с три вида месо, скариди, червени чушки и испански боб", изреди пред вестника шеф Лачев.

Майсторът на испанската вкусотия е категоричен, че коронавирусът е нанесъл много щети на бизнеса и кулинарията у нас. И с новото предизвикателство от 1000 порции паея в 33 тави (паелери) ще вдъхне нов живот и надежда на майсторите и колегите си.

Желаем му успех!

Реклама
Реклама
Реклама