Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9883030 www.bgdnes.bg

Кръстиха булевард в Одрин на Наим Сюлейманоглу

Булевард в Одрин вече е с името на покойния легендарен щангист, олимпийски и световен шампион - Наим Сюлейманоглу, по решение на общинския парламент на града. Решението е било взето с пълно мнозинство от общинските депутати, съобщи БТА.

В церемонията по тържественото откриване на булевард "Наим Сюлейманоглу" участваха заместник-председателят на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия Фаик Йозтрак и кметът на Одрин Реджеп Гюркан. Сред гостите на тържеството бяха също кметът на Момчилград Илкнур Кязим, братът на Наим - Мухаррем Сюлейманоглу, спортисти-съратници на покойния щангист от Турция и България.

Реклама

В словото си Фаик Йозтрак подчерта, че пред 1986 г. Наим бяга в земята на прародината, за да се спаси от насилията на тоталитарния режим в България.

"Когато Наим стана олимпийски шампион (за Турция - б.а.) през 1998 г., той победи не само своите противници, победи всички потиснически режими в света. Добродетелите, постоянството и решителността на народите се вписват в историята с направеното от синове като Наим. Наим Сюлейманоглу е ценност не само за нас, но и за света", каза Йозтрак.

По думите на кмета на Одрин Реджеп Гюркан с примера си приживе Наим се е превърнал в надежда за турците в България, подложени от тоталитарния режим на насилствена промяна на имената.

"Булевардът, който кръстихме на името на Наим Сюлеймавоглу, ще напомня винаги на одринци и на многобройните туристи, посещаващи нашия град, за славата, която извоюва Наим за нашата страна в спорта и защитата на човешкото достойнство", каза кметът на Одрин.

Булевардът "Наим Сюлейманоглу" е в махалата Фатих на град Одрин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама