Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/10569356 www.bgdnes.bg

Вижте какви са разликите между Омикрон и Делта вариантите на COVID

Омикрон е по-заразен, дори успява да заобиколи антителата в организма и да инфектира ваксинирани и преболедували хора. Но въпреки множеството нови случаи броят на хоспитализациите си остава нисък.

Според британско изследване опасността да попаднете в болница след заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон е с две трети по-малък от този при Делта. Тези данни потвърждават "оптимистичните сигнали", за които заговори главната съветничка на британската Агенция за здравна безопасност Сюзън Хопкинс. Проучването е базирано на над един милион случая, предава "Дойче веле".

Реклама

По-малко щети на белия дроб?

Няколко други проучвания с лабораторни животни и човешки тъкани дават повече яснота защо протичането на заболяването с Омикрон може да е по-леко. По информация, цитирана от "Ню Йорк Таймс", вариантът предизвика по-малко щети по белите дробове за разлика от предишните щамове, при които често се стигаше до сериозни увреждания и проблеми с дишането.

Материалът на "Ню Йорк Таймс" се позовава на изследвания с мишки и хамстери, които стигат до заключението, че Омикрон предизвика по-слаби инфекции. Те често са ограничени в областта на горните дихателни пътища: носа, гърлото и дихателната тръба.

Омикрон води до по-леко протичане

Досегашните изследвания на Омикрон сочат, че вирусът е по-заразен от предишните варианти. Той дори успява да заобиколи антителата в организма и така да инфектира ваксинирани и преболедували хора. Но въпреки, че броят на новорегистрираните случаи достига нови рекорди в резултат на разпространението на новата мутация на вируса, хоспитализациите продължават да са ниски.

До момента не можеше да се направи категорично заключение дали това означава, че вирусът е по-малко опасен, тъй като в началото бяха заразени основно млади хора или хора с имунитет, породен от ваксина или предишна инфекция. Но вече няколко научни изследвания, публикувани в последните дни, стигат до заключението: Омикрон води до по-леко протичане от Делта и всички други предишни варианти на Ковид-19.

Рискът от претоварване на здравната система остава

Въпреки това Сюзън Хопкинс от британската Агенция за здравна безопасност предупреждава, че високата степен на инфекциозност на новия щам може да доведе до сериозно натоварване на здравната система. По данни на британската здравна служба NHS, броят на заразените с коронавирус медицински служители се е удвоил в последния месец - от 12 хиляди в края на ноември до 24 хиляди към 26-и декември.

В същото време расте и броят на пациентите, нуждаещи се от хоспитализация. Според данните към миналата сряда, в Ковид отделенията са настанени 11 898 пациенти - стойности, невиждани от началото на март насам. Броят на инфекциите също е рекорден. По данни на Националното статистическо бюро на Великобритания, в седмицата от 23-и декември са се заразили 2,3 милиона души.

Реклама
Реклама
Реклама