Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9463354 www.bgdnes.bg

Регулаторът на ЕС одобри ваксината на "АстраЗенека"

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобрява употребата на ваксината "АстраЗенека" и Оксфордския университет срещу COVID-19 в целия блок.

Клиничните изпитвания показват, че ваксината "е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години", обяви агенцията.

Реклама

През деня се появиха предположения, че базираният в Амстердам орган на ЕС може да даде зелена светлина, но с ограничение във възрастовите групи, на които е препоръчително тя да бъде поставяна.
Експертите на EMA обаче прогнозират, че "ваксината може да се използва при възрастни хора" и ще бъде безопасна за употреба.

"Все още няма достатъчно резултати при по-възрастни участници (над 55 години), за да се предостави цифра за това колко добре ще действа ваксината в тази група. Очаква се обаче защита, като се има предвид имунния отговор в тази възрастова група и на база на опит с други ваксини", се казва в изявление на агенцията.

Очаква се Европейската комисия да даде официално одобрение на ваксината до часове. Това би превърнало препарата в третата сертифицирана ваксина в ЕС, заедно с тези, разработени от "Пфайзер"/"Байонтек" и американската "Модерна".

По-рано в петък по фармацевтичната компания "АстраЗенека" се съгласи да публикува редактирания договор, подписан с ЕК на 27 август 2020 г. Комисията приветства ангажимента на дружеството за повече прозрачност при участието му в изпълнението на стратегията на ЕС за ваксините.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама